Polovina Čechů neví, co je kreditní karta. Bezhotovostně ale platí rádi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Téměř všichni Češi, konkrétně 93 procent, vlastní jednu nebo více platebních karet. Velkou důvěru vkládají i v bezkontaktní karty. V peněžence ji má osm z deseti vlastníků karet. Se znalostmi je to ale o poznání horší. Polovina lidí si stále myslí, že prostřednictvím kreditní karty zachází se svými penězi nebo nevidí rozdíl mezi debetní a kreditní kartou, ukázal aktuální průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Oblíbené je podle výsledků průzkumu placení kartou v obchodech. Jednou nebo vícekrát týdně takto platí skoro 70 procent Čechů. Alespoň někdy kartu k placení využije celých 94 procent lidí. Liší se to přitom podle dosaženého vzdělání.

„Lidé s vyšším vzděláním ve své profesi méně pracují s hotovostí, výdělek inkasují na svůj účet a také své výdaje na bydlení a služby řeší bezhotovostně. Je pro ně proto přirozenější použít i pro další výdaje platební kartu místo hotovosti,“ popsala produktová manažerka Raiffeisenbank Romana Lantorová. Platbu kartou využívá 87 procent absolventů vysokých škol a jen 39 procent Čechů se základním vzděláním.

Navzdory velké oblibě platebních karet i otevřenosti technologickým novinkám jako bezkontaktní placení na tom nejsou Češi se znalostmi ohledně karet příliš dobře. Polovina z nich stále neví, co je kreditní karta.

„Pojem kreditka se vžil jako synonymum jakékoli plastové karty, kterou se dá zaplatit, bez ohledu na její skutečný typ,“ vysvětlila Lantorová. Rozdíl znají nepřekvapivě zpravidla jen ti, kteří sami mají debetní a kreditní kartu v peněžence, nebo uvažovali, že si kreditní kartu pořídí.

Peklo zamrzlo, Citibank škrtá bonus u Citi Life. Na Mall stále 2 000 Kč