Portugalsko se vrací na dluhopisový trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Erben Eduard/E15

Zadlužené Portugalsko se po třech letech vrátilo na dluhopisový trh emisí desetiletých vládních dluhopisů za 750 milionů eur. Země byla od března 2011 v záchranném programu pod patronátem Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, které Portugalsku poskytly pomoc v celkové hodnotě 78 miliard eur.

Včerejší aukce dluhopisů dopadla nad očekávání portugalských politiků a průměrný výnos emise dosáhl 3,57 procenta. To zemi otevírá dveře k definitivnímu opuštění záchranného programu. Lisabon tak může následovat Irsko, které z programu vystoupilo na konci loňského roku a po třech letech se ocitlo bez záchranné sítě předjednaných unijních půjček.

Portugalská vláda se na dluhopisový trh vrátila již v loňském roce, ale tehdy šlo jen o takzvané syndikace neboli prodej organizovaný několika investičními bankami. Včerejší aukce byla první svého druhu organizovaná samotnou vládou od požádání o mezinárodní finanční pomoc v březnu 2011. Na veřejném trhu chce země letos získat 11 až 13 miliard eur.

Velikost včerejší emise portugalského dluhopisu byla na horní hranici rozpětí, které dopředu udávala tamní agentura IGCP spravující státní dluh. Navzdory upsání nejvyššího možného objemu dluhopisů byla poptávka po portugalských obligacích téměř 3,5krát vyšší než nabízené množství.

Po aukci spadl i výnos desetiletých vládních dluhopisů obchodovaných na sekundárním trhu, a to mírně pod 3,7 procenta. Dluhopisy s desetiletou splatností dosáhly cenového dna v lednu 2012, kdy se jejich výnosy vyšplhaly na 17,4 procenta.
Lisabon se bude muset do června rozhodnout, zda opustí záchranný program s předschválenou půjčkou z ESM, tedy nového evropského permanentního záchranného fondu, nebo bez ní.

„S devadesátiprocentní jistotou se již rozhodli o definitivním opuštění programu. Z domácích i mezinárodních politických důvodů,“ myslí si Antonio Roldán, analytik Eurasia Group.