Investoři se „poprali“ o řecké bondy, prodalo se jich za tři miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: John D. Carnessiotis, Flickr.com (CC-BY-SA 2.0)

Osminásobně větší poptávka než byla nabídka. Takovým úspěchem skončil první prodej řeckých dluhopisů od počátku krize. Oficiální údaje o prodeji dluhopisů zatím Atény nezveřejnily, ale odhad předpokládá, že prodej zemi vynesl tři miliardy eur, což je více než 82 miliard korun.

Místopředseda řecké vlády Evangelos Venizelos zhodnotil emisi dluhpisů za velký úspěch. Včerejší odhad totiž čekal prodej pětiletých dluhopisů v objemu 2,5 miliardy eur. „Upsaný byly tři miliardy eur s výnosem 4,95 procenta. Je to určitě pozitivní. Nejsem úspěchem překvapen, ale na druhé straně se jednalo o prvni úpis od řecké krize. Bude důležité jak trh absorbuje případnou další nabídku,“ hodnotí analytik Patrie, Roman Koděra.

Řecko vydalo naposledy dluhopisy s delší dobou splatnosti před čtyřmi lety a před dvěma lety vláda restrukturalizovala svůj dluh. Vláda měla původně podle zdrojů v plánu prodat dluhopisy jen za 2,5 miliardy eur, kvůli vysoké poptávce však nabídku zvýšila. Podle agentury Reuters mělo o dluhopisy zájem více než 550 investorů a celkem chtěli koupit dluhopisy za více než 20 miliard eur. Výnos se čekal nepatrně vyšší, přes pět procent.

Řecko je od roku 2010 finančně závislé na úvěrech od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Emise nových dluhopisů s delší dobou splatnosti je důležitým milníkem na cestě Řecka z dluhové krize.

Aukce dluhopisů je podle agentur známkou toho, jak se zlepšila důvěra trhů v zemi. Nicméně ratingové agentury stále považují řecké dluhopisy za spekulativní investici a známky Řecka jsou daleko od investičního stupně. Moody's hodnotí Řecko známkou Caa3, což je devět stupňů od investiční známky.

Poslední prodej znamenal fiasko

U Standard & Poor's a Fitch má země o něco lepší hodnocení, B-, což je šest stupňů od investiční známky. Řecko se naposledy pokusilo prodat dluh na trhu v dubnu 2010, výsledek však byl nevalný. Řecko tehdy nabídlo dluhopisy s délkou splatnosti 20 let v objemu jedné miliardy eur. Zájem byl o dluhopisy pouze za 390 milionů eur. O několik dní později musely Atény požádat o pomoc své partnery v Evropské unii.