Poštová banka pod vládou J&T promýšlí českou expanzi

Štěpán Ašer, J&T BANKA

Štěpán Ašer, J&T BANKA Zdroj: profimedia.cz

Příliv nových hráčů na český bankovní trh nebere konce. Služby drobným klientům se chystá ve větším měřítku nabízet J&T Banka, a to prostřednictvím slovenské Poštové banky, kterou skupina J&T ovládla letos na jaře. Deníku E15 to řekl ředitel J&T Banky Štěpán Ašer.

„Zajímá nás, jak rozšířit působení Poštové banky do Česka, to je pro nás retailová platforma,“ uvedl Ašer. Poštová banka podle něj nyní hledá model, jak retailové operace v tuzemsku spustit. Zatím není jasné, kolik poboček chce či zda se přikloní k internetové bance.

Na Slovensku se loni bilance banky zlepšila o čtvrtinu

Opřít se může o zkušenosti ze Slovenska, kde rychle roste. Loni se její bilanční suma nafoukla téměř o čtvrtinu na 3,2 miliardy eur. To je zhruba stejně, jako má J&T Banka, jejíž bilanční suma letos dosáhla 80 miliard korun. Samotná J&T Banka se chce nadále soustředit na privátní a korporátní bankovnictví a blíže retailu, než jsou její vysoce úročené vklady od půl milionu korun, se nechystá.

Český trh je tvrdý oříšek

Poštová banka má již v Praze svou pobočku, a to v Sokolovské ulici, tedy pouhých pár minut od pražského sídla J&T. Vstup do tuzemska pro ni ale nebude jednoduchý. Český trh se za poslední rok ještě více zahustil, když na něj vstoupilo několik nových agresivních bank včetně Air Bank ze skupiny PPF, Zuno Bank z rakouské skupiny Raiffeisen Bank International či Equa Bank, kterou vlastní britský fond. Velké plány má s českou pobočkou Volksbank její nový majitel – ruská Sberbank.

J&T letos dokončila převzetí většinového podílu v Poštové bance od podnikatele Maria Hoffmanna. Kupní cenu nesdělila. Ve výroční zprávě ale uvádí, že už loni za akvizici zaplatila zálohu 338,6 milionu eur.

Problémy s Řeckem

J&T poprvé kapitálově vstoupila do Poštové banky loni na podzim, když získala přibližně desetiprocentní podíl. Slovenská banka se totiž dostala do problémů kvůli nákupu řeckých dluhopisů. Z původní investice 275 milionů eur do řeckých obligací zbyla po nuceném odpisu řeckého dluhu méně než čtvrtina.

J&T je letos aktivní v úpisu korporátních dluhopisů

Československá J&T Banka zažívá letos úspěšný rok, co se týče emisí korporátních dluhopisů. Podílela se na vydání dluhopisů za více než deset miliard korun, což je dosavadní rekord.
„Chceme být prostředníkem mezi těmi, kteří hledají prostředky na investiční záměr, a těmi, kteří hledají zhodnocení pro své prostředky,“ řekl deníku E15 ředitel J&T Banky Štěpán Ašer. J&T Banka se společně s Raiffeisenbankou podílejí na úpisu dluhopisů železničního dopravce Leo Express za 550 milionů korun.