Předplacené platební karty: Anonymní a bezpečné, ale i drahé

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Vypadá to jako bankovní karta, platí se tím jako bankovní kartou – a není to bankovní karta. Na český trh vstupují předplacené platební karty. K čemu jsou? Nejsou propojené s účtem, takže se mohou hodit na bezpečné placení na internetu nebo kdykoli, když si člověk nechce brát svou „hlavní kartu“, třeba na večírek. A pak samozřejmě pro ty, kdo chtějí zůstávat skrytí.

Minulý týden přišla s předplacenou kartou společnost MasterCard a mediální dům Czech News Center, který vydává například Blesk. Právě v nejprodávanějších českých novinách je karta denně mohutně inzerována a jejich jméno rovněž nese – Blesk peněženka.

Záměr nabízet předplacenou platební kartu minulý týden ohlásil také řetězec družstevních prodejen COOP, který bude spolupracovat s ČSOB. Předpokládá se, že v nejbližší době budou následovat další firmy a platební metoda se v Česku možná dočká – po dosavadním nesmělém oťukávání – velkého rozšíření.

Největší výhodou předplacených karet je, že k jejich využívání není potřeba účet v bance. Předplacená karta není kartou debetní (není spojena s běžným účtem) ani kreditní (nepůjčujete si s ní od banky). Princip fungování je podobný jako u předplacené SIMky od telefonního operátora: k dispozici je vám jen suma, na kterou je karta nabita, případně kterou si na ni později sami vložíte. A za její zřízení či používání samozřejmě platíte poplatky, protože oběd zdarma je snad jen v pohádkách.

Funguje to v zahraničí. Bude i u nás?

Předplacené platební karty dnes fungují v devatenácti evropských zemích. Podle průzkumu, zadaného společností MasterCard, by do roku 2020 měly útraty prostřednictvím těchto karet v Evropě dosáhnout až 112 miliard eur. Nejaktivnější uživatelé jsou zatím Britové a Italové. Co do celkového počtu vydaných karet má zatím navrch Rusko. V Polsku, kde se předplacené karty začaly vydávat v roce 2011, jejich počet přesáhl jeden milion.

„Úspěch předplacených karet v zahraničí ukazuje, že tento produkt má i v České republice své místo a vidíme v něm velký potenciál. Karta není vázaná ke konkrétnímu účtu v bance, je k dostání i mimo tradiční prostředí bank, a má tedy všechny předpoklady oslovit široké spektrum klientů hledajících další možnosti, jak pohodlně a bezpečně zaplatit v obchodě i na internetu,“ říká Matouš Michněvič, ředitel pro produktová řešení MasterCard.

Zavedení předplacených platebních karet v České republice v dohledné době plánuje i další karetní gigant, společnost Visa Europe. Ta v letošním roce už spolupracovala s Coca-Colou na marketingové akci, ve které se o přednabité platební karty soutěžilo.

Regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš sice na jednu stranu připouští, že dosavadní pokusy zaujmout u nás předplacenými kartami neslavily velký úspěch, jedním dechem ale dodává, že si karty místo na českém trhu určitě najdou: „Věříme, že při atraktivním nastavení tohoto produktu a odpovídající marketingové podpoře se tu předplacené platební karty prosadí. Jako nejzajímavější segmenty pro předplacené karty se nám jeví doprava, oblast dárkových karet či kulturních akcí pro mladé.“

Bezpečné platby, kapesné i únik před exekutorem

Koncept předplacených platebních karet má v České republice velkou budoucnost podle karetního odborníka a šéfredaktora webu Měšec.cz Dalibora Chvátala: „Existuje velmi početná skupina lidí, která potřebuje čas od času platební kartu a z různých důvodů nechce nebo nemůže použít kartu k bankovnímu účtu. Hlavní výhody předplacených karet jsou z mého pohledu tři: svoboda, bezpečí a jednoduchost při používání. Žádný účet v bance, jednoduchá pravidla, přitom se karta chová naprosto stejně jako karta k účtu nebo karta kreditní. Předplacenou kartu nemáte obavy dát do ruky svému dítěti a poslat je na nákup, nebo mu ji dát zkrátka k volnému užívání. S kartou zaplatíte jen tolik, kolik na ní máte. A pomyslně tuto kartu pachatel zneužije rovněž jen do výše zůstatku, respektive denního limitu. Kartu lze použít také jako alternativu k zaslání peněz místo poštovní poukázky, zvláště do zahraničí. Předplacenky budou rovněž oblíbené u dlužníků a lidí v exekuci, protože jsou anonymní, je na ně možné posílat peníze a vyhnout se tak exekutorovi.“

Radost ze zavedení předplacených karet budou mít jistě i provozovatelé e-shopů, protože by se postupně měl odbourávat strach ze zneužití při platbách na internetu, který je mezi spotřebiteli v České republice stále patrný. „Lidé se tu obávají zneužití karty na internetu a ztráty osobních úspor, když je karta navázaná přímo na jejich účet. I když je tato obava díky všem poskytovaným garancím bank zbytečná, subjektivně to může spotřebitele přesvědčit. Neočekávám, že by se něco zásadního stalo ze dne na den. Z dlouhodobého hlediska ale tyto karty určitě přispějí k obecnému používání a přijímání platebních karet běžnými lidmi, kteří je doteď odmítali,“ myslí si Petr Kováčik, ředitel portálu Skrz.cz.

Celý článek si přečtete na v sekci Platební karty