Přestaňme šetřit, vyzývá Francie Evropu

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici Zdroj: ctk

Francouze už nebaví utahování opasků a úsporné programy. Její vláda proto vyzvala evropské země ke zmírnění úsporné politiky. Chce tak zajistit větší prostor pro hospodářský růst a zabránit sociálním nepokojům.

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici varoval Evropu, že striktní politika snižování rozpočtových výdajů a zvyšování daní pouze „přiživuje sociální krizi, která vede k populismu“. „Musíme se vydat na cestu směřující k návratu k hospodářskému růstu,“ dodal.

Francouzská výzva přichází v době, kdy dluhová krize v eurozóně polevuje díky politickým a ekonomickým reformám i příslibu Evropské centrální banky, že bude za každou cenu bránit euro. Úsporná opatření podporovaná Bruselem, která obnovila důvěru na finančních trzích, však mají negativní dopady na ekonomiku a zvyšují nezaměstnanost. V některých zemích, například v Itálii, voliči proti těmto opatřením protestují tím, že volí euroskeptické politické strany.

Tempo škrtů je prý neudržitelné

Moscovici uvedl, že výsledek nedávných parlamentních voleb v Itálii byl zprávou, že pokračování v současném tempu rozpočtových škrtů a reforem bez růstové strategie není udržitelné a nakonec se vymstí. Ministr rovněž zopakoval svůj požadavek, aby eurozóna vytvořila vlastní rozpočet, ze kterého by financovala iniciativy na podporu hospodářského růstu a tvorby nových pracovních míst

„Je třeba postupovat tak, aby lidé reformní proces chápali, podporovali a viděli určitou naději, určité světlo na konci tunelu. To se nyní neděje,“ uvedl šéf frakce sociálnědemokratických poslanců v Evropském parlamentu Hannes Swoboda. Evropská komise předpokládá, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 0,3 procenta. Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v lednu vyšplhala na rekordních 11,9 procenta. Bez práce tak bylo téměř 19 milionů lidí.

Nezaměstnanost roste

Francouzský statistický úřad INSEE dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti ve Francii v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla na 10,6 procenta z 10,3 procenta v předchozích třech měsících. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od poloviny roku 1999. Údaje jsou další ranou pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který slíbil, že růst nezaměstnanosti do konce letošního roku zastaví. Francouzská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,3 procenta. V celém loňském roce hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky eurozóny stagnoval po růstu o 1,7 procenta v roce 2011.