Příjmy ve firmách rostly, ve státním sektoru klesaly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průměrná měsíční mzda dosáhla v prvních třech čtvrtletích loňského roku 23 726 korun a meziročně stoupla o 2,2 procenta. Zatímco v podnikatelské sféře průměrné mzdy rostly, v nepodnikatelské sféře klesaly. Vyplývá to ze zprávy o příjmech a výdajích domácností.

V podnikatelské sféře činil podle zprávy nominální nárůst 2,9 procenta a reálný 1,1 procenta. V nepodnikatelské sféře došlo k nominálnímu poklesu o 0,5 procenta, což reálně představovalo snížení průměrného platu o 2,3 procenta.

Příjmy domácností sociálního charakteru, které tvoří druhou nejvýznamnější složku celkových příjmů, vzrostly. Nejvíce to přitom bylo u dávek pomoci v hmotné nouzi a dávek důchodového pojištění, a to o 0,7 miliardy, respektive o 15,8 miliardy korun. Průměrná výše starobního důchodu přitom dosáhla na konci 3. čtvrtletí úrovně 10 536 korun, což je meziročně o 456 korun méně. Naopak klesla průměrná výše podpory v nezaměstnanosti.

Celkem loni čisté příjmy domácností klesly o 0,3 procentního bodu. I při nižších peněžních příjmech přitom navýšily stav svých úspor, píše se ve zprávě. Jejich objem se v září 2011 ve srovnání se stejným měsícem roku 2010 zvýšil o 90,1 miliardy na zhruba 1,7 bilionu korun.