Prouza získal kontrakt ve Světové bance

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza Zdroj: E15

Známý český finančník Tomáš Prouza se od začátku listopadu zařadil po bok těch několika málo Čechů, kteří se prosadili do některé ze světových ekonomických institucí. Získal totiž stálý kontrakt ve Světové bance ve Washingtonu.

„Budu mít na starost programy dohledu nad finančním trhem, ochrany spotřebitele a finančního vzdělávání v Evropě a střední Asii. Cílem je pomoci zemím v této oblasti dobře nastavit pravidla chování finančních institucí vůči klientům, vybudovat programy finančního vzdělávání a podpořit větší využití alternativních způsobů řešení stížností prostřednictvím instituce finančního ombudsmana,“ přiblížil včera Prouza deníku E15 jádro pracovní náplně ve svém novém působišti za Atlantikem.

Se spoluprací se Světovou bankou má Tomáš Prouza už zkušenosti – v uplynulých téměř šesti letech pro ni pracoval jako externí konzultant a podílel se na řadě projektů jak v Evropě, tak ve střední Asii a Africe.

Devětatřicetiletý finančník má za sebou pestrou profesní kariéru: v devadesátých letech minulého století začínal v anglickojazyčném měsíčníku Prague Tribune, pak spoluzakládal a řídil jeden z prvních tuzemských finančních serverů Peníze.cz.

V letech 2004 až 2007 působil jako náměstek tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky s odpovědností za finanční trhy a vztahy s EU, byl i prvním českým „panem Euro“. Předtím, než se v roce 2007 postavil ke zrodu finančně poradenské sítě Partners, zakládal v Poštovní spořitelně a ČSOB institut ombudsmana. Svůj podíl v Partners, která mezitím vyrostla v jednu z největších brokerských sítí na trhu, odprodal v závěru loňského roku.

Tomáš Prouza: Bance UniCredit můžeme přivést sto tisíc nových klientů

Prouza svými aktivitami přesahuje také do kulturní sféry: do letošního roku působil v radě Pražské komorní filharmonie, na jaře byl také mezi oslovenými kandidáty na funkci šéfa Národního divadla.