Průzkum: Polovina Čechů už má zkušenost s bezkontaktní platbou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Lotus Head via Wikimedia

Bezkontaktní placení si podmanilo peněženky a mysli Čechů. Téměř polovina lidí totiž aktivně používá bezkontaktní karty, případně alespoň přesně ví, jak bezkontaktní placení funguje. Tvrdí to průzkum GE Money Bank. Čtvrtina respondentů průzkumu se podle ní navíc setkala i s dalšími platebními inovacemi - s platební nálepkou a NFC kartou v mobilu.

„Průzkum potvrdil, že moderní platební metody zapouštějí v Česku kořeny,“ říká inovační manažer z GE Money Bank Ondřej Hájek. Za obecně nejdůležitější inovace pak označili účastníci průzkumu novinky, které zjednodušují použití běžně využívaných věcí a také inovace šetřící peníze.

Podle výsledků průzkumu však zhruba 70 procent lidí stále dává přednost platbám v hotovosti. Nejčastěji pak platí hotově za služby jako taxi, kadeřník, kavárna či v restauraci. Platebními kartami naopak zákazníci nejčastěji platí v supermarketech, při nákupu oblečení a sportovních a domácích potřeb.

Souběžně s výsledky průzkumu banka ve spolupráci s mobilním operátorem O2 představila přímou aplikaci technologie Over the Air, díky které již její klienti a zájemci o NFC platební kartu v mobilu nebudou muset čekat na doručení SIM karty s přednastavenou platební kartou poštou. Celý proces nahrání platební karty totiž nově může probíhat prostřednictvím telefonního signálu a trvá v průměru do jednoho dne od zažádání o aktivaci karty v mobilu. Karty mohou být přitom aktivní až tři v jednom mobilu.

Banka rovněž upozornila na další jev - průměrná výše platby jejích klientů, kteří využívají klasické kontaktní debetní karty, v současnosti dosahuje 752 korun. Zákazníci s NFC kartou v mobilu však využívají bezhotovostní platby stále častěji také u menších nákupů a průměrná výše jedné jejich debetní NFC platby mobilem činí 298 korun.

V případě zájmu o možnost platit NFC mobilem však klienti musí projít stále poměrně přísným sítem parametrů – musí být zákazníkem O2 a vlastnit jeden z osmi certifikovaných typů mobilních telefonů.