První výsledky po změně jména: Monetě v pololetí klesl zisk

Moneta. Pobočky GE Money Bank mění tvář

Moneta. Pobočky GE Money Bank mění tvář Zdroj: E15: Anna Vackova

Skupině Moneta, dřívější GE Money, klesl v pololetí čistý zisk meziročně o 3,9 procenta na 2,3 miliardy korun. Aktiva naopak vzrostla o 2,8 procenta na 144 miliard a celkové vklady o 5,5 procenta na 115 miliard.

Celkový objem nových úvěrů vzrostl o 4,4 procenta na 20,1 miliardy Kč. Strategií Monety je vylepšit svůj současný retailový segment. Do konce června zaznamenala růst o 31 procent v retailovém bankovnictví, což překonalo očekávání managementu. Spotřebitelské úvěry se zvýšily o 32 procent, hypotéky o 24 procent a půjčky na koupi vozidel o 34 procent.

„Rovněž se nám daří úspěšně postupovat při plnění našeho závazku poskytovat služby pro více malých a středních firem na českém trhu, což dokazuje nárůst v objemu nových úvěrů pro malé firmy ve výši 36 procent,“ uvedl generální ředitel Tomáš Spurný.

„Čisté úrokové výnosy stejně jako poplatky byly v souladu s naším očekáváním a s trendy z prvního čtvrtletí 2016. Nákladové strany byly výrazně lepší, než jsme očekávali. Moneta pozitivně překvapila poklesem personálních nákladů, odpisů a ostatních provozních nákladů,“ komentoval výsledky analytik Patria Research Václav Kmínek. Akcie Monety na prařské burze po 10:15 rostly o 3,24 procenta na 74,85 Kč.

Akcie Monety od začátku obchodování

Skupina GE Money se na Monetu přejmenovala na začátku května. Patří do ní Moneta Money Bank, Moneta Auto a Moneta Leasing. Moneta Money Bank vstoupila v květnu také na pražskou burzu. Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost.

„První polovina roku byla pro Moneta rušným obdobím následujícím po úspěšném dokončení procesu primární nabídky akcií v květnu, který představoval největší emisi v regionu střední a východní Evropy za posledních pět let,“ sdělil Spurný. Značku se podle něj podařilo představit většině klientů.

Moneta je v Česku šestou největší bankou, má asi milion klientů. Ve zhruba 230 pobočkách zaměstnává víc než 3000 lidí.

Pololetní výsledky už zveřejnily i další banky. Komerční bance stoupl čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun, České spořitelně o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun a UniCredit Bank o necelých 12 procent na 3,5 miliardy korun. Menší Equa Bank se pak v prvních šesti měsících dostala do čistého zisku 52 milionů korun, loni byla za stejné období ve ztrátě 102 milionů korun.