Raiffeisen roztočila úvěrová kola na maxima, zisk stoupl na 1,39 miliardy

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank Zdroj: rbinternational.com

Tuzemské Raiffeisenbank v prvním pololetí stoupl čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 1,39 miliardy korun. Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 26 procent na 284 miliard korun, k nárůstu mimo jiné přispěl i nákup retailového bankovnictví české Citibank. Mateřská Raiffeisen Bank International ovšem zaostala za odhady analytiků, v první půlce roku ji meziročně klesl zisk o 24 procent na 210 milionů eur (5,7 miliardy korun).

„Unikátní byl z pohledu výsledků především červen, kdy se nám podařilo překonat veškeré dosavadní rekordy v retailových půjčkách. Na tomto mimořádném výsledku se podílely všechny tři nosné úvěrové produkty, tedy spotřebitelské úvěry, hypotéky i úvěry pro mikro segment,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Celkové provozní výnosy banky vzrostly o 16,7 procenta především díky jednorázovému výnosu z prodeje činností souvisejících s akceptací platebních karet a prodeji akcií Visa Europe. Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o 0,9 procenta na 3,1 miliardy korun. Čisté příjmy z poplatků klesly o pět procent na 880 milionů korun.

Provozní náklady meziročně vzrostly o 20,9 procenta na 2,97 miliardy korun. Tento nárůst je způsoben primárně náklady na integraci retailového bankovnictví české Citibank a povinným příspěvkem banky do nového Fondu pro řešení krize a nové podoby Fondu pojištění vkladů.

Objem poskytnutých úvěrů klientům Raiffeisenbak se meziročně zvýšil o 12 procent na 203 miliardy korun. K růstu přitom došlo ve financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 25,6 procenta na 210 miliard korun.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek vzrostly o 40 procent na 741 milionů Kč, a to především v důsledku jednorázové tvorby opravných položek souvisejících s jedním korporátním klientem banky, uvedla RB. Kapitálová přiměřenost banky k 30. červnu 2016 stoupla na 17,3 procenta proti 16,1 procenta ke konci prvního pololetí minulého roku.

Pololetní výsledky zveřejnily všechny velké banky. Komerční bance stoupl čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun, České spořitelně o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun, ČSOB o 18 procent na 8,3 miliard a UniCredit Bank o téměř 12 procent na 3,5 miliardy korun. Zisk klesl pouze Moneta Money Bank, o 3,9 procenta na 2,3 miliardy korun.

Matce se nedařilo

Raiffeisenbank poskytuje v České republice bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Té se ovšem tolik nedařilo. V prvním pololetí meziročně klesl zisk o 24 procent na 210 milionů eur (5,7 miliardy korun). V samotném 2. čtvrtletí se zisk proti prvnímu kvartálu snížil o 16 procent na 96 milionů eur, a zaostal tak za očekáváním analytiků. Ti jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 141 milionů eur.

Příjmy z úroků v pololetí meziročně klesly o 14 procent. „Kvůli prostředí nízkých úrokových sazeb a snížení objemu úvěrů zůstávají naše příjmy pod zvýšeným tlakem,“ uvedl šéf RBI Karl Sevelda.