Raiffeisenbank stoupl čistý zisk o 89 procent, nárůst hlásí i další banky

Raiffeisenbank v Česku za tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 89 procent

Raiffeisenbank v Česku za tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 89 procent Zdroj: Raiffeisenbank a.s.

Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank
Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank
3
Fotogalerie

Raiffeisenbank v ČR za tři čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl čistý zisk o 89 procent na 5,47 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 14 procent na 599 miliard korun. Zisky letos výrazně rostou také ostatním velkým bankám.

Objem poskytnutých úvěrů klientům Raiffeisenbank koncem září meziročně stoupl o 36 procent na 351 miliard korun. Přijaté vklady od klientů vzrostly o téměř 18 procent na 493 miliard korun. Růst táhly zvyšující se zůstatky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, a to na straně domácností i firem. Výrazný nárůst úvěrů i vkladů ovlivnila fúze s Equa bank.

Celkové provozní výnosy banky se zvýšily o 66,4 procenta na 13,59 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy vzrostly o 114 procent na 11,03 miliardy korun. Nárůst způsobilo zejména zvyšování tržních úrokových sazeb z důvodu utahování měnové politiky v souvislosti s bojem proti inflaci. Čisté výnosy z poplatků a provizí stouply o 28,4 procenta na 3,25 miliardy korun. Provozní náklady Raiffeisenbank 6,84 miliardy korun se v meziročním srovnání zvýšily o 38,7 procenta.

Z(a)tracená čísla 12. díl

Video placeholde
• Videohub

Kapitálová přiměřenost banky k 30. září 2022 dosáhla 19,27 procenta. Valná hromada banky rozhodla na konci dubna 2022 o nevyplacení dividend akcionářům z loňského zisku 4,69 miliardy korun. Částka 4,39 miliardy korun byla převedena do nerozděleného zisku a 296 milionů korun bylo použito na výplatu kupónu držitelům kapitálově investičních certifikátů.

Meziroční růst výsledků hlásí i další velké banky v ČR. Čistý zisk Moneta Money Bank stoupl meziročně o 42 procent na 4,1 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první pololetí letošního roku čistý zisk 6,62 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 26 procent.

Raiffeisenbank patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týkala by se jí proto zamýšlená daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax navrhlo ministerstvo financí jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Návrh vlády zatím Parlament neschválil, daň se zřejmě bude uplatňovat až na zisky v příštím roce.

Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií. Daň by měly platit energetické, petrolejářské či těžební firmy a právě banky.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.