Raiffeisenbank utrpěla více než poloviční propad čistého zisku

Ztráty Raiffeisenbank ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek za tři čtvrtletí dosahují 844 milionů korun. V meziročním srovnání se zvýšily o 1,2 miliardy korun.

Ztráty Raiffeisenbank ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek za tři čtvrtletí dosahují 844 milionů korun. V meziročním srovnání se zvýšily o 1,2 miliardy korun. Zdroj: profimedia.cz

„Přes všechna úskalí se nám podařilo nejen spustit plánované služby, ale také uzavřít řadu důležitých obchodních transakcí,“ komentoval nepříznivé výsledky generální ředitel Raiffesenbank Igor Vida.
Generální ředitel Raiffesenbank Igor Vida
Generální ředitel Raiffesenbank Igor Vida
4
Fotogalerie

Na koronakrizi tvrdě doplácí celý bankovní sektor, což také dokazují právě oznámené výsledky hospodaření Raiffeisenbank za první tři čtvrtletí roku. Čistý zisk finančního domu se meziročně propadl o 53,2 procenta na 1,7 miliardy korun. Rostla však jeho aktiva, a to o třináct procent na 423 miliard korun.

„Prvních devět měsíců roku se neslo ve znamení řešení nestandardních situací a reakcí na pandemii. Přes všechna úskalí se nám podařilo nejen spustit plánované služby, ale také uzavřít řadu důležitých obchodních transakcí,“ komentoval generální ředitel Igor Vida.

Provozní výnosy Raiffeisenbank klesly o 12,3 procenta na 7,72 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy se snížily o 13,8 procenta na 5,6 miliardy korun. Tento pokles je způsoben zejména snížením tržních úrokových sazeb z důvodu uvolňování měnové politiky v souvislosti s epidemií koronaviru. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 4,9 procenta na 2,2 miliardy korun.

Objem poskytnutých úvěrů firmám i domácnostem se meziročně zvýšil o 2,6 procenta na 255 miliard korun. Objem přijatých vkladů meziročně stoupl o 17,8 procenta na 324 miliard korun.

Provozní náklady Raiffesenbank 4,7 miliardy korun se v meziročním srovnání snížily o 1,4 procenta. Tento pokles je primárně způsoben snížením výdajů na marketing a na zaměstnance.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek dosahují 844 milionů korun. V meziročním srovnání se zvýšily o 1,2 miliardy korun kvůli úvěrových ztrátám v důsledku očekávaného zhoršení makroekonomického prostředí kvůli koronaviru.

Výsledky za první tři čtvrtletí již kromě ČSOB, která je oznámí odpoledne, zveřejnily všechny velké banky. České spořitelně klesl čistý zisk meziročně o 38,9 procenta na 7,9 miliardy korun, Monetě Money Bank o 38 procent na 1,9 miliardy korun a Komerční bance o 45 procent na 6,1 miliardy korun.

Raiffeisenbank poskytuje v Česku bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.