Krize ještě přinese dramatické situace, říká Petr Fiala z Raiffeisenbank

Petr Fiala, Raiffeisenbank

Petr Fiala, Raiffeisenbank Zdroj: Raiffeisenbank

Petr Fiala, Raiffeisenbank
2
Fotogalerie

„Pro naše klienty, ale i pro nás, nastala v důsledku koronavirové pandemie trochu složitější situace. Naše vztahy to ale ještě více posílilo,“ říká Petr Fiala, ředitel divize Trade Finance a Factoring v Raiffeisenbank. Co dál očekává v nejbližší týdnech a měsících?

Dopady koronavirové krize přišly v mnoha případech velmi rychle. Jak na to reagovala Raiffeisenbank směrem ke klientům?

Krize přišla šokově, ale náš byznys nebyl nikdy přerušen, jen jsme přešli více do virtuálního prostředí. Samozřejmě na některé změněné požadavky klientů v souvislosti s koronavirem nadále ihned reagujeme, protože dopady pandemie budou ještě nějakou dobu trvat.

Co přesně jste klientům řekli a říkáte?

Uklidňovali jsme je a říkali jsme jim, že je nadále podporujeme, i když je to možná někdy složitější pro ně i pro nás. U toho podrobně sledujeme potřeby klientů. Krize měla počáteční fázi, má průběžnou fázi a co je velmi důležité, až za čas uvidíme, jaké bude mít skutečné důsledky.

To znamená, že budete postupně měnit taktiku?

Díky zásahům a podpoře státu se některé problémy firem posunou do blízké budoucnosti. Proto nelze vymyslet v rámci banky jednu univerzální věc, která bude fungovat stejně dnes, ale i za půl roku a pro všechny sektory. Naší letitou filozofií je co nejlépe pochopit potřeby klientů. To je nejdůležitější. Musíme být schopni rychle reagovat na potřeby našich klientů a situaci na trhu.

Změní se vlivem krize vztah banky a klientů?

Pořád je to především o velké interakci s klientem, blízkost našich vztahů musí přetrvat. Ale naučili jsme se v posledních měsících i jiným způsobům komunikace, v online světě. Věci, o kterých jsme si předtím mysleli, že jsou překážkou toho zmiňovaného vztahu, se ukázaly jako funkční. Byli jsme sice k tomu okolnostmi donuceni, ale funguje to překvapivě dobře.

Jaký dopad budou mít očekávané hospodářské problémy na fungování samotné banky?

Reiffeisenbank byla už předtím hodně daleko v digitalizaci či automatizaci služeb, ale musíme pokročit v tomto směru ještě dál a rychleji. Některé další služby jsme museli zdigitalizovat v podstatě ze dne na den. Konkrétně výměny dokumentů s klienty, jejich vyplňování a podobně. To, o čem se dlouho uvažovalo a v podstatě už se to připravovalo, jsme museli udělat ihned. Je to zajímavá zkušenost, kterou vnímám pozitivně.

Co zvláštního jste při financování viděli v posledních měsících? Jak krize ovlivnila chování firem?

Bylo vidět, že více přemýšlí, co nová situace přinese. Velký vliv jsme viděli na dodavatelsko-odběratelské vztahy. Na jejich ose došlo k určitému narušení vlivem zastavení výroby v některých společnostech, což vedlo k nesplnění kontraktu dalších firem v řetězci. Dále byla přerušena na chvíli doprava. Sice se už výroba opět rozjela, ale ještě pořád nevíme, kdy se to vrátí do normálu. Na to firmy samozřejmě reagovaly a reagují.

Co za takového stavu banka dělá?

Podporuje. Dáváme klientům likviditu, peníze na to, aby mohli vyrábět. Současně jim nabízíme produkty, když už něco vyrobí, aby měli jistotu, že dostanou zaplaceno. Existují instrumenty, které je chrání před platební nevůlí a platební neschopností jejich odběratelů. Tyto služby jsou v době krize ještě více důležité než kdykoli předtím. V tom máme velké zkušenosti.

Zažili jste i nějaké dramatické situace?

Dramatická byla situace u firem, které neměly dostatečné rezervy, například v případě hotelů či restaurací, kde se provoz úplně zastavil. A myslím si, že ještě některé dramatické situace uvidíme. Očekáváme, že dopady krize se budou projevovat i v dalších měsících či letech. Jak přesně, to uvidíme.

Česká vláda udělala mnoho kroků v přímé podpoře podniků, ale do nepřímé podpory jsou zaangažovány přes půjčky a úvěry i banky. Jsou v tomto směru pravidla státu nastavena dobře?

Na to je složitá odpověď. Některé programy státu se spustily rychle a flexibilně. Další ještě ani nezačaly. Podpora, která přichází od státu, má vést k tomu, aby se předávání likvidity klientům nezpomalilo a nezadrhlo. Aby banky fungovaly jako určitý mediátor. Kdybych hovořil pouze za nás, byli jsme hodně aktivní a dělali jsme to rychle. Jak to bylo v České republice celkově efektivní, to ukáže až čas.

Banky se poučily z krize mezi lety 2008 až 2011, ale také nezažily tak bezprecedentní situaci, jaká vznikla teď. Zvládnou současnou krizi?

Zvládnou. Banky jsou připraveny daleko lépe než při předchozích krizích. Jsou silnější, mají sofistikovanější produkty, větší likviditu, podléhají i větším regulacím.

Vedete v Raiffeisenbank divizi Trade Finance a Factoringu. Co se za těmi slovy konkrétně skrývá?

Je to podpora obchodu mezi našimi klienty a jejich dodavateli a odběrateli. Je to financování a omezování rizik v mezinárodním i lokálním obchodě v podobě exportního financování, financování pohledávek a akreditivů pomocí záruk a tak dále. Velmi často děláme transakce pro české exportéry. Fyzicky sice působíme především ve střední a východní Evropě a na Balkáně, ale toto financování děláme prakticky po celém světě. Umožňujeme pracovat klientům s ohledem na rizika v mezinárodním obchodě, která bývají velká. Jsou tam rizika ekonomická, politická i další. S těmi je potřeba pracovat.

Věnujete se hodně i factoringu. Jak v České republice funguje?

Je to velmi potřebná forma financování pro klienty. Český trh ho potřebuje a firmy ho budou podle mě využívat čím dál více. Máme s ním dlouhodobé zkušenosti a funguje dobře a úspěšně. Správně řečeno, funguje dobře, pokud to umíte. V minulosti byl sice vnímán jen jako doplňkový produkt provozního financování, dnes ho ale používají nadnárodní korporáty, ale i malé a střední firmy. Má dodatečné benefity, které zbavují klienty rizika platební nevůle a neschopnosti partnerů, které se přenášejí na nás.

Není to pak pro banku moc rizikové?

Jsme tady od toho, abychom zvážili všechna rizika. Máme velmi dobré informace o firmách, různých sektorech a umíme s nimi pracovat. Factoring proto v současné podobě funguje výborně.

Může být factoring při narušení vztahů mezi firmami v současné krizi ještě důležitější?

Určitě. Potřeba financování dodavatelsko-odběratelského řetězce je a bude extrémně důležitá. A factoring to umožňuje.

Predikce vývoje české ekonomiky mohou být ošidné. Jeden expert hovoří o výrazném propadu, jiný o tom, že se hospodářství vzpamatuje rychle. Jaká je vaše predikce?

Domnívám se, že se to ještě bude měnit. Stát od státu, sektor od sektoru. Jaká bude za několik měsíců či let realita, to si netroufám říct.

Může být ekonomická krize nakonec větší, než si vůbec dokážeme představit?

Opět, to jen uvidíme. Do původních kolejí se to ale podle mě rychle nevrátí. I na to je naše banka připravena.

Měl jste v neobvyklé době vůbec nějaký čas na své koníčky?

V minulosti jsem se hodně věnoval windsurfingu a wakeboardingu, ale kvůli problémům s kolenem šly stranou. Mým velkým koníčkem je baseball, protože ho hrají moje děti. Na to se opět těším. Také rád běhám a to se dalo dělat i za nouzového stavu.

Petr Fiala (44)

Ředitel divize Trade Finance a Factoring Raiffeisenbank. Vystudoval Ekonomickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně. Působil na manažerských pozicích ve společnostech ABN Amro, Citibank, BNP Paribas a Sberbank.