Rakouská matka zvýší v tuzemské Raiffeisenbank podíl

Raiffeisen

Raiffeisen Zdroj: ctk

Rakouská Raiffeisen Bank International (RBI) odkoupí od Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) její podíly v české Raiffeisenbank a slovenské Tatra bance.

Podíl RBI v Raiffeisenbank tak vzroste z dosavadních 51 procent na 75 procent akcií, zbývajících 25 procent drží Raiffeisenlandesbank Oberösterreich. Raiffeisenbank o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Transakci ještě musí potvrdit ČNB.

V Tatra bance pak podíl Raiffeisen Bank International stoupne ze současných 65,77 procenta na 78,57 procenta. Kupní cena za akcie obou bank byla stanovena na 344 milionů eur. „Odkup akcií nám umožní ve střednědobém výhledu posílit kapitálovou pozici RBI. Tyto dvě banky patří mezi největší a nejziskovější v celé skupině a posílení našeho podílu přispěje ke zvýšení ziskovosti celé skupiny,“ uvedl finanční ředitel RBI Martin Grüll.

Raiffeisenbank je pátou největší bankou v ČR. Loni zvýšila čistý zisk o 22 procent na 2,22 miliardy korun. Raiffeisen Bank International vznikla v říjnu 2010 spojením Raiffeisen International a části RZB. Od roku 2005 jsou akcie skupiny RBI kótovány na vídeňské burze. Majoritním vlastníkem Raiffeisen Bank International je RZB se 78,5 procenty, zbývající část se volně obchoduje.