Rakouská Raiffeisen Bank zvýšila zisk o více než desetinu

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: rzb.at

Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI) ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 11,5 procenta na 204 milionů eur (5,5 miliardy korun). Analytici v anketě agentury Reuters přitom čekali v průměru čekali pokles zisku, a to zhruba o čtvrtinu na 138 milionů eur. RBI působí i v České republice.

Cena akcií podniku se po zveřejnění výsledků zvýšila o zhruba deset procent, a dostala se tak na dvoutýdenní maximum. RBI nicméně potvrdila, že v celém letošním roce by mohla vykázat ztrátu, a to kvůli rozsáhlým restrukturalizačním nákladům.

Banka rovněž uvedla, že dokončí radikální restrukturalizaci svých aktivit podle plánu, a to navzdory průtahům u plánovaného prodeje majetku. Firma v únoru oznámila, že hodlá prodat aktivity v Polsku a Slovinsku a omezit činnost v Rusku. Prodej polské divize však zkomplikovala snaha polské vlády přimět tamní banky k převodu půjček ve švýcarských francích do domácí měny, a pomoci tak dlužníkům.

Šéf RBI Karl Sevelda upozornil, že nemá smysl prodávat polskou divizi v době, kdy se polští politici před blížícími se volbami snaží zavděčit voličům. „Každý kupec do ceny započítá nejhorší možný scénář. Chceme, aby se situace nejprve vyjasnila,“ prohlásil.

RBI je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank. Ta dnes oznámila, že v prvním pololetí zvýšila čistý zisk o 30 procent na 1,33 miliardy korun. Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993 a v současnosti je na českém trhu pátou největší bankou.