Rakouská Volksbank hledá cestu k záchraně, vytvoří „špatnou banku“

Volksbank

Volksbank Zdroj: E15 Anna Vackova

Desítky regionálních bank, které vlastní rakouskou Volksbanken AG, daly zelenou plánu reorganizace skupiny prostřednictvím fúzí. Cílem je zjednodušení struktury a snížení nákladů. Částečně znárodněná banka minulý měsíc neprošla zátěžovými testy Evropské centrální banky (ECB).

Fúze mezi 42 regionálními ústavy Volksbank má být dokončena do roku 2017. Vzniknout má osm nových regionálních bank - o jednu méně, než se původně plánovalo - a tři specializované úvěrové ústavy.

Plán ještě musí schválit regulační úřady. Banka dodala, že její plán nebyl vypracován s přispěním Evropské centrální banky, která tento měsíc převzala přímý dozor nad největšími bankami v eurozóně.

Volksbanken neměla příliš možností k restrukturalizaci, protože jí rakouská opozice už nechce poskytovat další státní podporu. Banka dostala už 1,35 miliardy eur. Přispět k záchraně nejsou ochotné ani regionální banky.

Plán předpokládá, že hlavní Volksbanken se vzdá své bankovní licence a stane se takzvanou „špatnou bankou“, která nemusí splnit regulační požadavek na minimum kapitálu. Tím se má snížit tlak na zbytek skupiny. Podnikatelské aktivity současné hlavní banky se podle agentury Reuters mají přesunout na nový regionální subjekt sídlící ve Vídni.