Rakousko stáhne z východoevropských bank přes 300 miliard korun

Erste Bank

Erste Bank

Z bank ve střední a východní Evropě odplyne kvůli snahám jejich mateřských rakouských bank o zvýšení kapitálové přiměřenosti 13 miliard eur (333 miliard korun). Odhadl to podle webového finančního servisu listu Financial Times (FT) ekonom japonské banky Nomura Peter Attard Montalto. Českých dcer rakouských bank se nová pravidla podle České národní banky nedotknou.

Rakouská centrální banka v pondělí oznámila, že rakouské banky, které operují v zemích střední a východní Evropy, budou muset plnit vyšší limity kapitálové přiměřenosti již v roce 2013, o šest let dříve než většina ostatních.

Erste Bank, která je majitelem České spořitelny, dále Raiffeisen Bank International a Bank Austria z italské skupiny UniCredit také budou muset ve východní Evropě omezit objem nových úvěrů na maximálně 110 procent místních refinančních zdrojů získávaných vklady nebo emisemi dluhopisů.

Attard Montalto předpokládá, že rakouské banky v regionu spíše omezí úvěry, než aby se snažily o přitáhnutí více vkladů. Nejvíc by se to podle Nomury mělo dotknout Lotyšska, Ukrajiny nebo Slovinska, kde je poměr úvěrů k objemu vkladů výrazně nad 110 procenty. Nemělo by se to dotknout naopak Slovenska nebo Polska. Česká republika v grafu není zahrnuta.

ČNB: Na české banky rakouská opatření mít nebudou vliv

Nová bankovní pravidla, která se u svých bank chystají zavést rakouské regulační úřady, se podle ČNB českých součástí těchto bank nedotknou.

„Oznámení rakouských dohledových orgánů není dle ČNB relevantní pro dcery rakouských bank působících v ČR,“ uvedla Česká národní banka bez bližších podrobností.

Rakousko přijalo kroky vůči bankám ve východní Evropě v zájmu většího zabezpečení bankovního sektoru v situaci eskalující dluhové krize eura.

Ratingová agentura Fitch v pondělí podle FT uvedla, že zhoršování dluhové krize může západoevropské banky přimět k omezení aktivit svých poboček ve východní Evropě, což v regionu sníží dostupnost úvěrů a oslabí ekonomický růst. Ve středu však Fitch podle agentury Reuters dopad rakouských nařízení na úvěrovou situaci v regionu bagatelizovala.