Řecká banka NBG získá finanční pomoc, Brusel jí dá skoro tři miliardy eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Evropská komise schválila státní pomoc pro bankovní dům National Bank of Greece (NBG), který patří k největším bankám v Řecku. Vláda v Aténách bance poskytne 2,71 miliardy eur (73,2 miliardy korun), které dostane od eurozóny.

„Dokončením rekapitalizace čtyř řeckých systémových bank a velmi výraznou účastí soukromého sektoru byl odstraněn další díl nejistoty,“ uvedl eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

Evropská centrální banka (ECB) na konci října odhadla, že NBG bude potřebovat dodatečný kapitál ve výši 4,6 miliardy eur. NBG získala 1,8 miliardy z této částky od soukromých investorů a dalších 120 milionů eur si zajistila z jiných zdrojů. Zbývající část bance poskytne řecká vláda, která na tento účel dostane peníze ze stabilizačního mechanismu eurozóny (ESM).

ECB celkové kapitálové potřeby čtyř největších bank v Řecku odhadla na maximálně 14,4 miliardy eur. Záchranný program pro Řecko přitom na jejich rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur. Činitelé eurozóny později odhadli, že řecké banky budou potřebovat jen šest až devět miliard eur.

Vláda v Aténách na konci listopadu oznámila, že NBG a Piraeus budou dohromady potřebovat nový kapitál 5,7 miliardy eur. Další dvě velké řecké banky Eurobank a Alpha získaly dostatek potřebného kapitálu od soukromých investorů. Státní pomoc pro řeckou bankovní jedničku Piraeus Bank ve výši 2,72 miliardy eur schválila Evropská komise v neděli.