Řecká Eurobank koupí za jedno euro bulharskou síť Alpha Bank

Fronta před bankami v Řecku

Fronta před bankami v Řecku Zdroj: ctk

Řecký finanční ústav Eurobank převezme od další řecké banky Alpha Bank její ztrátovou síť poboček v Bulharsku. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž byla kupní cena stanovena na jedno euro. Správní rady obou bank se sejdou ještě dnes, aby dohodu dokončily, řekl zdroj.

Řecké banky jsou už skoro tři týdny zavřené a země jedná se svými zahraničními věřiteli o třetím záchranném programu. Banky mají problémy s likviditou a připravují se na výraznou reorganizaci, jejíž součástí budou fúze, ale i zavírání bank.

V rámci dřívější dohody o finanční pomoci řecké banky slíbily restrukturalizaci své činnosti, prodej majetku na Balkáně a že se zaměří na domácí operace. V Bulharsku řecké banky stále vlastní více než pětinu bankovních aktiv.

„Odkup se uskuteční za nominální hodnotu jedno euro,“ cituje Reuters jednoho z bankéřů v ústavu Eurobank. „Správní rady obou bank se setkají pozdě odpoledne, aby dohodu dokončily,“ dodal.

Eurobank má v Bulharsku dceřinou společnost Postbank, zatímco Alpha Bank provozuje v Bulharsku síť poboček, kterou řídí z Atén. Hodnota majetku Eurobank v Bulharsku na konci března činila 5,9 miliardy leva (81,6 miliardy korun), čistý zisk v prvním čtvrtletí dosáhl 20,8 milionu leva.