Řečtí podnikatelé mohou převádět do zahraničí dvakrát větší sumy

Řecký ministr financí  Euklid Tsakalotos

Řecký ministr financí Euklid Tsakalotos Zdroj: ctk

Řecko začalo zmírňovat omezení převodů peněz do zahraničí pro podnikatele. Tento krok má odblokovat dovoz, který se téměř zastavil poté, co země koncem minulého měsíce zavedla kontrolu nad pohybem kapitálu a zavřela banky. Guvernér centrální banky Jannis Sturnaras oznámil, že denní limit pro pohyb peněz se zvýšil na 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) z dosavadních 50 tisíc eur.

Řecké podnikatele těžce zasáhlo zavedení limitů pro převod peněz do zahraničí. Od zavedení tohoto opatření 29. června nebyly firmy schopné platit za dovoz surovin a dalších položek. Před zaplacením musely firmy požádat zvláštní výbor o povolení platby svým zahraničním dodavatelům, což byl časově náročný proces. Podle Sturnarase zvýšení limitu pokryje zhruba 70 procent všech současných žádostí.

Sturnaras dodal, že podmínky pro podnikatele se zlepšují a cílem úřadů je vyřešit zbývající problémy v příštích deseti dnech. V případě dovozu se podle něj měsíční objem dovozů začíná vracet na úroveň před krizí.

Řecko otevřelo své banky znovu v pondělí poté, co se zemi podařilo si zajistit překlenovací úvěr 7,2 miliardy eur na splacení dluhů a přijmout přísné reformy požadované věřiteli před zahájením jednání o třetím záchranném balíku.

Třítýdenní zavření bank stálo řecké podniky podle šéfa Aténské komory obchodu a průmyslu Konstantinose Michalose tři miliardy eur. Mnoho firem varovalo, že kvůli omezení pohybu kapitálu bude muset ukončit svoji činnost, napsala agentura Reuters.

Řecko od 29. června do 23. července schválilo převody peněz do zahraničí v celkovém objemu 1,585 miliardy eur. Velká část těchto peněz byla určena na zaplacení dovozu energií, uvedla řecká centrální banka.