Rekordní ztráta. Španělská Bankia prodělala téměř půl bilionu

banka Bankia

banka Bankia Zdroj: ctk

Španělský bankovní ústav Bankia loni vykázal čistou ztrátu 19,2 miliardy eur (492,5 miliardy korun), nejvyšší ztrátu, jakou kdy nějaká španělská společnost utrpěla. Bankii loni převzala po těžkých ztrátách z realitních úvěrů vláda a společnost požádala o pomoc z evropských fondů v sumě 18 miliard eur.

Bankii převzala v květnu španělská vláda poté, co vyšlo najevo, že se banka nedokáže vyrovnat se ztrátami z problémových úvěrů do realitního sektoru. Záchrana banky pak donutila španělskou vládu požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny v celkové sumě asi 40 miliard eur. Bankia, která je ohniskem krize španělských bank, tak bude čerpat takřka polovinu celé pomoci.

Ztrátu kolem 19 miliard eur Bankia předpověděla už loni v listopadu. Dnes společnost uvedla, že vyčlenila z provozního zisku do rezerv proti ztraceným úvěrům 26,8 miliardy eur. Celková čistá ztráta Bankie a její mateřské firmy BFA dosáhla 21,2 miliardy eur.

Bankia však uvedla, že po odpisu toxických aktiv je připravena k návratu do kladných čísel. Zisk by měla vykázat už letos, což by mělo přispět k oživení celého španělského bankovního sektoru.

Bankia vznikla v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, které měly existenční problémy. V červenci vstoupila na akciovou burzu a její akcie si v primární emisi koupily statisíce Španělů, které přitáhla razantní propagační kampaň. Bankia už od té doby ztratila přes 80 procent tržní hodnoty.