Reuters: Jednání o fúzi Deutsche Bank a Commerzbank skončí neúspěchem

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: reuters

Commerzbank
Commerzbank
Deutsche Bank
Deutsche bank
5
Fotogalerie

Námluvy mezi dvěma největšími německými bankovními institucemi Commerzbank a Deutsche Bank skončí neúspěšně. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informoval zdroj obeznámený se situací.

Oficiální vyjádření k průběhu jednání o sloučení, která probíhají již šestým týdnem, má Deutsche Bank poskytnout nejpozději v pátek.

Případný konec jednání otevírá německé dvojce Commerzbank cestu k jednání se zahraničními investory. Podle zdrojů agentury Reuters má o Commerzbank zájem italská Unicredit. Ta by ji ráda sloučila s německou bankou Hypo Vereinsbank, kterou už vlastní.  O převzetí Commerzbank má zajem i nizozemská ING.

Deutsche Bank navíc už delší dobu jedná s největší švýcarskou bankou UBS o spojení divizí správy aktiv. Dohromady by se staraly o majetek přesahující 1,3 miliardy eur, což by je posunulo například před francouzskou AXA.

Jednání o fúzi oznámily Commerzbank a Deutsche Banka v polovině března. Spojení dvou největších německých bank podporovala i spolková vláda, která Commerzbank podpořila v době krize a nyní v ní vlastní patnáctiprocentní podíl.

Tržní hodnota Deutsche Bank, která v únoru oznámila, že je po čtyřech letech v zisku, se pohybuje kolem 16 miliard eur (400 miliard korun), tržní hodnota Commerzbank je devět miliard eur (zhruba 230 miliard korun).

V Česku působí Commerzbank od roku 1992, v roce 2007 v tuzemsku zahájila činnost i její nízkonákladová pobočka mBank.