Ruské banky vykázaly rekordní zisk 2,4 bilionu rublů

Ruský rubl

Ruský rubl Zdroj: profimedia.cz

Ruské banky vykázaly v loňském roce rekordní zisk 2,4 bilionu rublů (677,7 miliardy korun). To bylo o 50 procent více než v roce 2020. Oživení ekonomiky podpořilo růst úvěrů a zvýšilo zájem o nemovitosti. 

Ruská ekonomika podle předběžných údajů v loňském roce díky vysokým cenám ropy stoupla o 4,5 procenta. V předchozím roce kvůli nízkým cenám komodit a pandemii nemoci covid-19 naopak klesla o 2,7 procenta.

Podnikové půjčky loni stouply o 11,7 procenta. Bankovní úvěry pro drobné klienty vzrostly o 23 procent a hypoteční úvěry o více než 30 procent.

Poptávka po nemovitostech v Rusku roste od roku 2020, kdy se centrální banka v době pandemie snažila podpořit stavební sektor a banky na něj napojené prostřednictvím hypoték garantovaných státem. Stát začal loni v červenci tyto půjčky postupně omezovat.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

V letošním roce centrální banka očekává zisk bankovního sektoru přes dva biliony rublů, avšak bude menší než loni. Důvodem je přísná měnová politika, která brzdí poskytování úvěrů. Centrální banka loni sedmkrát zvýšila hlavní úrokovou sazbu na 8,5 procenta.

Tento měsíc také prudce vzrostly výnosy ruských státních dluhopisů v rublech kvůli eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem v souvislosti s Ukrajinou. Centrální banka však vidí v růstu výnosů jen omezené riziko pro bankovní sektor, napsala agentura Reuters.