Ruské Sberbank loni stoupl zisk o 74 procent na rekord

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: sbrf.ru

Největší ruské bance Sberbank stoupl v loňském roce čistý zisk o 74 procent na rekordních 315,9 miliardy rublů (199,7 miliardy korun). Výsledky však zaostaly za odhady analytiků a ve čtvrtém čtvrtletí dokonce zisk kvůli vyšším rezervám na úvěry klesl.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali za celý rok zisk 319,1 miliardy rublů. V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk klesl o 16,5 procenta na 60,1 miliardy rublů, analytici čekali zisk 63,3 miliardy rublů. Banka také revidovala směrem dolů hodnotu svého realitního portfolia. Zvýšila však objem poskytovaných úvěrů o 8,8 procenta.

Sberbank kontroluje stát. Rusko původně plánovalo loni v září nabídnout na trhu 7,6 procenta akcií banky, nakonec však tento plán kvůli poklesu akciových trhů opustilo. Nyní se očekává, že se nabídka uskuteční v první polovině letošního roku, napsala agentura Reuters. O hospodaření státních firem se začal intenzivně zajímat i ruský premiér Putin.

Sberbank se loni dohodla s rakouskou Österreichische Volksbanken (ÖVAG) na převzetí Volksbanken International (VBI), východoevropské divize ÖVAG. Součástí VBI je i česká Volksbank CZ.