Rusko a Čína uvažují nad propojením svých platebních systémů

Vladimír Putin a Si Ťin-pching

Vladimír Putin a Si Ťin-pching Zdroj: profimedia.cz

Visa
Dmitrij Anatoljevič Medveděv
Ruská vlajka
MasterCard
5
Fotogalerie

Propojení svých národních platebních systémů zvažují Rusko a Čína. Vyhnuly by se tak problémům, které se někdy objevují při používání systémů amerických, prohlásil ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Rusko vyvíjí vlastní platební systém Karta Mir (Karta Svět) a v současné době se jedná o jeho napojení na čínský Unionpay. "To poskytuje dobré vyhlídky na vyvarování se problémům, které se někdy objevují při použití amerických platebních systémů," uvedl Medveděv, aniž se zmínil o Visa a MasterCard.

Rusko začalo pracovat na systému Karta Mir v reakci na zrušení platnosti karet společnosti Visa a MasterCard některých ruských klientů, na které byly uvaleny obchodní sankce kvůli ruské politice na Ukrajině.

Zároveň zintenzívnilo úsilí o snížení své závislosti na Západu, kromě jiného se zaměřilo na rozvoj finančních služeb a v plánu má i založení vlastní ratingové agentury.

Platební kartu Mir vydává sto dvacet bank. Po celém Rusku - včetně Krymu, kde nesmějí působit západní banky - ji přijímá 380 finančních ústavů, jakož i restaurace, obchody a čerpací stanice. Dosud jich bylo vydáno kolem čtrnáct milionů, a tedy asi deseti procentům populace.