Ruských miliardářů podle Forbesu ubylo a zchudli

Ališer Usmanov

Ališer Usmanov Zdroj: profimedia.cz

Ruských miliardářů podle ruské verze časopisu Forbes ubylo a zchudli. Nejbohatším Rusem je nově ocelář Ališer Usmanov, který odsunul na druhé místo svého kolegu v oboru Vladimira Lisina. I třetí příčka na žebříčku ruského Forbesu nyní patří oceláři, Alexeji Mordašovovi, zatímco loni "bronzový" miliardář a letos také "bronzový" prezidentský kandidát Michail Prochorov klesl na sedmou pozici.

Počet ruských dolarových miliardářů se oproti loňsku ztenčil ze 101 na 96. I úhrnné jmění dvou stovek nejbohatších ruských podnikatelů se zmenšilo z 498,6 miliardy dolarů na 446,3 miliardy dolarů (z asi 9,5 na 8,5 bilionu korun).

Nováčkem v první desítce se stal šéf a spolumajitel největší nezávislé plynařské firmy Novatek Leonid Michelson, který poskočil z 15. na desátou příčku díky majetku odhadnutém na 11,9 miliardy dolarů. Loni byla „vstupenka“ do klubu desítky největších boháčů o miliardu dražší.

Z první desítky naopak vypadl někdejší nejbohatší Rus Oleg Děripaska, známý v Česku především jako protivník Petra Kellnera v pojišťovně Ingosstrach. Majetek „hliníkového krále“ se podle Forbesu zmenšil na 8,8 miliardy, a to jej odsunulo na 14. příčku.

Mezi největšími boháči v Rusku je stále jen jediná žena, a tou je stejně jako dříve Jelena Baturinová, manželka sesazeného moskevského starosty Jurije Lužkova. Během roku však podle Forbesu zchudla o 100 milionů, a tak s 1,1 miliardy dolarů klesla o 50 příček na 77. místo.

10 nejbohatších Rusů podle Forbesu

Jméno a název firmy Majetek v mld. USD Loňské jmění Obor
Ališer Usmanov/Metalloinvest 18,1 17,7 hutnictví, internet, telekomunikace
Vladimir Lisin/NLMK 15,9 24 hutnictví, doprava
Alexej Mordašov/Severstal 15,3 18,5 hutnictví, strojírenství
Vladimir Potanin/Norilskij nikel 14,5 17,8 hutnictví, média
Vagit Alekperov/Lukoil 13,5 13,9 ropa, investice
Michail Fridman/Alfa-Grup 13,4 15,1 ropa, finance, telekomunikace, maloobchod
Michail Prochorov/skupina Onexim 13,2 18 hutnictví a investice
Viktor Vekselberg/Renova 12,4 13 ropa, hutnictví, investice
Roman Abramovič/Millhouse Capital 12,1 13,4 hutnictví, investice
Leonid Michelson/Novatek 11,9 9,1 plyn, petrochemie

Své místo v žebříčku našlo i osm senátorů z horní komory parlamentu, devět poslanců, dva gubernátoři a jeden prezidentův poradce - Michail Abyzov s 1,3 miliardy dolarů. Nejmladší z boháčů, šestnáctiletý Deni Bažajev, už má 750 milionů dolarů, nejstarší devětasedmdesátiletý Vladislav Tetjuchin je o sto milionů chudší.

Průměrný věk ruského boháče činí 50 let. Celkem 145 nejbohatších Rusů žije v Moskvě, 13 v Petrohradu.