Rusnok předal čínské bance ICBC licenci na zřízení pobočky v Česku

Banka ICBC

Banka ICBC Zdroj: Reuters

Banka ICBC
Banka ICBC
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
11
Fotogalerie

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok v Pekingu předal čínské bance ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) licenci na zřízení pobočky v České republice. ICBC je jednou z největších bank světa. Setkáním s předsedou banky I Chuej-manem v sobotu zahájí český prezident Miloše Zeman svůj druhý den návštěvy Číny. Zúčastní se debaty o finanční a obchodní spolupráci s touto bankou. 

Vyjednávání o vstupu ICBC do České republiky začala v roce 2016. O licenci banka požádala v polovině loňského roku. Podle Rusnoka byla posuzována necelý rok. Zřízení pobočky banka chystá na poslední čtvrtletí letošního roku.

ICBC už dřív založila investiční fond, který by měl v návaznosti na čínský strategický projekt nové Hedvábné stezky financovat infrastrukturní projekty ve východní Evropě. Fond sídlí v Mnichově. Částkou kolem 200 milionů eur by do ní podle informací ČTK měly přispět i české společnosti PPF a J&T.

Z čínských bank otevřela v Česku svoji pobočku předloni Bank of China, podle loňských informací serveru E15 se do Česka chystá vstoupit také šanghajská Bank of Communications (BoCom).

Zeman na fóru, které se koná v budově ICBC, řekl, že si váží toho, že může být na území největší banky světa. "Dovedu si představit obrovské úsilí, které jste museli vynaložit," řekl český prezident s odkazem na velikost banky.

Zeman dále řekl, že se vztahy mezi Českou republikou a Čínou výrazně zlepšily, a to i díky "osobnímu přátelství obou prezidentů". Připomněl svou páteční schůzku s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Řekl, že čínskému protějšku předal dopis s 22 projekty. Si podle něj předal instrukce svým podřízeným institucím, aby se zahájením projektů zabývaly.

Český prezident doufá, že díky vstupu ICBC do Česka se podaří v bankovnictví vytvořit něco podobného jako v oblasti aerolinií, kde se připravuje zřízení čtvrté linky mezi Čínou a Českou republikou.