Rusnokova éra v ČNB začíná, nahradí Zamrazilovou

Nový člen bankovní rady Jiří Rusnok

Nový člen bankovní rady Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Expremiér Jiří Rusnok se od soboty stane členem bankovní rady ČNB. Nahradí Evu Zamrazilovou, které dnes končí její šestiletý mandát. Prezident Miloš Zeman jmenoval Rusnoka členem sedmičlenné bankovní rady 5. února. Rusnok označil své jmenování za pokračování a asi i vyvrcholení své odborné kariéry.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních.

Rusnok se chce v centrální bance podle svých slov věnovat především regulaci finančního trhu a ochrany spotřebitelů. Po jmenování řekl, že se netají tím, že je zastánce evropské integrace a přijetí eura. „Není ale rolí centrální banky, aby určovala politické priority země a otázka přijetí eura je primárně politická,“ upozornil.

Zároveň uvedl, že Česko je přes všechny domácí stesky ekonomicky zdravou zemí a je schopna si s maastrichtskými kritérii pro přijetí eura poradit. „Největší problém je v hlavách politiků a občanů. Musíme vidět, že je to (přijetí eura) naše perspektiva,“ dodal.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky je jmenování Rusnoka dobrým krokem. Dodal, že Rusnok rozšíří názorové spektrum členů bankovní rady. Z dlouhodobějšího pohledu je podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zřejmě, že Rusnokovo jmenování je prvním krokem v názorovém posunu vedení ČNB směrem ke vstřícnějším postojům k evropské integraci.

Premiér, prezident i ministr

Rusnok byl do konce ledna premiérem prozatímní vlády, která od léta úřadovala bez vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnou. Předtím působil jako šéf ING penzijního fondu i jako prezident Asociace penzijních fondů. Dříve byl také ministrem financí a ministrem průmyslu a obchodu.

Rusnok doplní bankovní radu v době, kdy ČNB čelí kritice části ekonomů a politiků za devizové intervence, které vedly k oslabení koruny. Zatímco prezident zásah centrálních bankéřů kritizoval, Rusnok ho hájil. V listopadu řekl, že intervence domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

Další výměna členů bankovní rady je možná v červenci 2016, kdy skončí mandát guvernérovi Miroslavu Singerovi a členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi.

Zamrazilová se uchází na třetím místě kandidátky ODS o místo v Evropském parlamentu. Lídrem ODS do eurovoleb je první místopředseda Jan Zahradil, za ním by měl být jeho kolega z Bruselu Evžen Tošenovský.