Růst ekonomiky podporuje chuť domácností i firem k zadlužení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Dluhy domácností a firem opět vzrostly. Domácnosti bankám dlužily koncem dubna 1,251 bilionu korun. Za měsíc se dluhy domácností zvedly téměř o pět miliard korun, za rok stouply o 38 miliard korun. Firmy na konci dubna podle České národní banky dlužily bankám 1,052 bilionu korun, což je o 6,3 miliardy korun více než v březnu a o 57,6 miliardy korun více než loni v dubnu.

„Úrokové sazby hypoték pokračují v poklesu, ceny nemovitostí jsou stále nízké, rostou naopak mzdy i celá ekonomika a klesá nezaměstnanost. To jsou podmínky, které dodávají odvahu domácnostem se dále zadlužovat,“ vysvětluje chování domácností Marek Richter, vedoucí oddělení auditorských služeb pro sektor finančních institucí PwC ČR.

V evropském srovnání patří zadlužení evropských domácností spíše k nižšímu. „Finanční instituce si toho jsou vědomy. Očekávám tak, že jeho míra bude s pokračujícím hospodářským oživením ještě růst,“ dodává Richter.

„Firmy očekávají letos i v následujících letech růst tržeb, chystají se nabírat nové zaměstnance a plánují investice. Z předchozích opatrnějších let sice mají většinou velké množství hotovosti, ale na velké projekty nemusí stačit, nebo chtějí z jiných důvodů zajistit externí zdroje. A synonymem v Česku je pro ně bankovní úvěr. Banky tak nyní velmi usilují o bonitní klientely z řad podniků,“ dodal Richter k zadlužení podniků.