Ekonomika rostla o 4,2 procenta. Statistici zlepšili svůj původní odhad

Ekonomika roste díky především díky automobilkám.

Ekonomika roste díky především díky automobilkám. Zdroj: CTK

Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Proti předběžnému odhadu z poloviny května je to zlepšení o tři desetiny procentního bodu. V porovnání s posledním loňským čtvrtletím se HDP reálně zvýšil o 3,1 procenta, odhad byl 2,8 procenta, což ukazovalo na jeden z největších růstů ze zemí EU. Mezičtvrtletní růst ekonomiky je dle dnešních dat rekordní. Analytici už zvyšují své odhady růstu HDP, zároveň však krotí optimismus.

Příznivý hospodářský vývoj se projevil napříč celou tuzemskou ekonomikou a lze jej vysledovat ve většině odvětví. Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o 6,8 procenta a v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku o 3,7 procenta. Meziroční růst stavebnictví dosáhl tempa 2,6 procenta.

Meziročně rostla i většina odvětví služeb. Například obchod, doprava a ubytování se zvýšily o 3,1 procenta, informační a komunikační činnosti o 3,4 procenta a veřejná správa, obrana, vzdělávání a zdravotní a sociální péče o 2,4 procenta. Hrubá přidaná hodnota (HPH) se podle statistiků zvýšila meziročně o 3,8 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta.

Nejrychlejší růst za šest let

„K nejrychlejšímu růstu české ekonomiky za posledních šest let přispívají všechna významná odvětví. Domnívám se proto, že máme našlápnuto k růstu, který by měl překonat jak loňský rok, tak i první odhady ze začátku letošního. Optimismus potvrzuje i průzkum PwC mezi šéfy významných tuzemských firem, kteří oproti loňsku plánují více nabírat, investovat a inovovat,“ okomentoval čísla Jiří Moser, řídící partner PwC ČR.

Vývoj HDP a HPH od roku 1997

Vývoj HDP a HPH od roku 1997Vývoj HDP a HPH od roku 1997|CSUZdroj: ČSÚ

„Pokud by ekonomika rostla takto rychle i v dalších kvartálech, celoroční růst by dosáhl 13 procent, což je nereálné. Vývoj české ekonomiky je podle statistických dat velmi příznivý, nicméně lze očekávat, že v dalších čtvrtletích uvidíme určitou korekci. Česká ekonomika jen těžko udržitelně poroste čtyřikrát rychleji než eurozóna a Německo,“ přidal realistický pohled hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Optimistická revize

„Náš celoroční odhad 2,4 procenta ovšem podrobujeme revizi. Odhad na rok 2015 se zřejmě bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty. Po hubených letech česká ekonomika zjevně začíná opět dohánět své západní sousedy,“ dodal analytik.

Obnovená konvergence české ekonomiky je podle Brožky silným argumentem, proč čekat do budoucna posilování české koruny. Ovšem pro Českou národní banku zůstává hlavní proměnnou inflace, která se ale zvedá velmi neochotně.

„Nadále čekáme, že ČNB bude držet korunu nad hladinou EUR/CZK 27,0 do druhé poloviny roku 2016, ovšem bylo by moudré se připravit na to, že konec intervencí nebude úplně hladký a bez překvapení,“ předpověděl Brožka.

Po hubených letech česká ekonomika zjevně začíná opět dohánět své západní sousedy

„Potěšující jsou i investice, jejichž růst rovněž překračuje tři procenta. Investuje se nyní hlavně do nových aut, staveb a do bydlení. Ostatně to bylo vidět už na výkonech stavebnictví na začátku letošního roku. Obnovená chuť stavět a investovat je patrná jak ve veřejném, tak v soukromém sektoru. Peníze jsou fakticky nejlevnější v historii zároveň i snadno dostupné, tak už zbývá jen najít projekty, které by byly perspektivní a zároveň i připravené po technické stránce,“ míní analytik ČSOB Petr Dufek.

Pozor na zásoby

Co však podle jeho slov krotí optimismus plynoucí z aktuálních čísel je silný podíl zásob na celkovém ekonomickém růstu. Zásoby se totiž podílejí na zmíněných 4,2 procenta přesně polovinou.

„To je hodně vysoké číslo, které se rozhodně nemůže opakovat, a tak předpokládáme, že v dalších čtvrtletích už budou zásoby působit na HDP negativně. Proto je čtyřprocentní růst výjimkou spíše než novým ekonomickým zázrakem. Proto předpokládáme, že ve zbytku roku bude ekonomický růst nepochybně začínat dvojkou,“ předpověděl Dufek.

Ostatně, že obrázek výkonu české ekonomiky není, až tak dech-beroucí potvrzuje i vývoj nabídkové strany hospodářství. Zatímco HDP rostl o 3,1procenta, přidaná hodnota ve všech odvětvích vzrostla oproti konci roku jen o 1,6 procenta.

„Zbytek jsou daně především ty spotřební, jejichž změna v případě cigaret dokáže v krátkém období solidně rozkolísat i celkový ekonomický výkon země. Proto nepřeceňujeme aktuální čísla, i když jsou potěšující, a raději se nebudeme příliš srovnávat se zbytkem Evropy. Příští kvartál to totiž už taková hitparáda nejspíše nebude,“ uzavřel svůj pohled analytik ČSOB.

ČNB: Výrazně lepší, než jsme čekali

„V souhrnu lze konstatovat, že skutečnost výrazně předčila očekávání ČNB, která sice předpovídala, že v 1. letošním čtvrtletí ekonomika zrychlí svůj meziroční růst, ovšem v podstatně menším rozsahu,“ uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

„Celková hrubá tvorba kapitálu meziročně vzrostla znatelně více, než ČNB očekávala, ačkoli meziroční růst fixních investic naopak lehce zaostal za prognózou,“ dodall Holub.

Meziroční růst spotřeby domácností a dynamika vývozu i dovozu zboží a služeb rovněž předčila očekávání ČNB. Nižší ve srovnání s prognózou byl naopak meziroční růst spotřeby vlády.

Podle prognózy ČNB bude česká ekonomika letos pokračovat v růstu, který centrální banka odhaduje na 2,6 procenta. Příští rok by měl růst HDP zrychlit na 3,2 procenta.