S&P snížila ratingy několika bank, včetně Erste a Deutsche

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Dvacítka evropských bank má nižší úvěrový rating. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) jej snížila i velkým institucím jako například rakouské Erste Group, německé Deutsche Bank či britským Barclays a Royal Bank of Scotland (RBS). Po zavedení unijní směrnice o řešení problémů bank v nouzi je nyní méně jisté, že by vlády ve zmíněných zemích poskytly v případě krize bankám mimořádnou pomoc, vysvětlila S&P.

Dohromady agentura aktualizovala rating sedmi bank či bankovních skupin v Británii, pěti v Německu a osmi poskytovatelům finančních služeb a jejich dceřiných firem v Rakousku. Úvěrovou známku rakouské bankovní skupiny Erste Group Bank snížila z dosavadního stupně A- na BBB+. Úvěrová známka České spořitelny zůstala beze změn na úrovni A-.

Rakouské finanční skupině Raiffeisen Bank International (RBI) ale rating snížila z dosavadního stupně A- na BBB. RBI je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank.

Další výhled? Negativní

Ve všech případech je výhled negativní. Agentura vedle nižší šance na případnou státní podporu poznamenává, že konkurence mezi rakouskými bankami může vyústit v problémy s finanční stabilitou.

„Konkurenční prostředí se pro rakouské banky stává stále náročnějším, neboť velké banky omezují své zahraniční aktivity v oblastech s vyšším rizikem, což vede k rostoucímu tlaku na tvorbu zisku na jejich domácích trzích,“ stojí mimo jiné v textu.

Kromě již zmíněných bank agentura snížila rating i německé Commerzbank a její polské dceřiné firmě mBank či německým a rakouským bankám z italské finanční skupiny Unicredit.

Změna v ratingových známkách odráží názor agentury, že zavedení úplného rámce pro řešení problematických bank, jak jej stanovuje příslušná unijní směrnice věnovaná bankám v krizi, „znamená, že vyhlídky na mimořádnou vládní podporu se nyní zdají nejisté“.

Deutsche Bank i RBS těsně nad spekulativním pásmem

Například úvěrová známka největší německé banky Deutsche Bank je namísto původní úrovně A nyní na stupni BBB+, což je tři stupně nad spekulativním pásmem. Výhled je stabilní. Zhoršení ratingu podle listu Financial Times ale zřejmě nepotěší investory banky, která o víkendu oznámila rezignaci svých šéfů Anshua Jaina a Jürgena Fitschena. V úterý její ústředí prohledávali pracovníci prokuratury, kteří vyšetřují podezřelé transakce klientů.

Stejnou známku jako Deutsche Bank má nyní i britská RBS. Nový dlouhodobý úvěrový rating mBank je na úrovni BBB. Úvěrové známky S&P naznačují pravděpodobnost platební neschopnosti, která kombinuje finanční zdraví dané instituce a pravděpodobnost, že by v době krize obdržela pomoc od státu či z jiných zdrojů.

Základní směrnice nového systému
Směrnice, na kterou se S&P odvolává, je jedním ze základních stavebních kamenů nového systému, který byl v EU dohodnut v reakci na finanční krizi a který má zajistit bezpečnější a spolehlivější fungování finančního sektoru. Evropská komise na konci května vyzvala Českou republiku a dalších deset členských zemí EU, aby pravidla této směrnice, označované někdy anglickou zkratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), plně převzaly do národního práva.