Sadil: Banky loni poskytly hypotéky za 144 miliard korun

Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky

Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky Zdroj: Tomas Novak/Euro

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům klesl loni v Česku podle odhadu Hypoteční banky meziročně o zhruba čtyři procenta na 144 miliard korun. Přes pokles jde o druhý nejvyšší objem poskytnutých hypoték za dobu hypotečního trhu v Česku. Dosud nejvíce peněz na hypotékách banky poskytly předloni, a to 149,3 miliardy korun. Novinářům to řekl generální ředitel banky Jan Sadil. Hypoteční banka je jedničkou českého hypotečního trhu.

„Loňský rok svým vývojem potvrdil naše odhady ohledně oživení trhu s nemovitostmi. Pokles úrokových sazeb hypotečních úvěrů spolu s mírným opětovným nárůstem cen rezidenčních nemovitostí dokázal dostat trh s hypotékami na historicky druhý nejvyšší objem uzavřených hypotečních úvěrů,“ uvedl Sadil. Celkový pokles objemu tak podle něj není tragédií.

„Hypoteční trh v ČR v roce 2014 ovlivnily zejména rekordně nízké úrokové sazby, stabilní ceny nemovitostí, ale i snížení počtu refinancovaných hypotečních úvěrů proti roku 2013,“ řekl analytik poradenské firmy Swiss Life Select Jiří Sýkora. Dopdal, že je těžké odhadnout, jak se bude trh vyvíjet v roce 2015. Předpokládá spíše stagnaci úrokových sazeb s následným velmi pozvolným růstem. Ceny nemovitostí budou také velmi pomalu růst, odhadl.

Hypoteční trh v ČR v roce 2014 ovlivnily zejména rekordně nízké úrokové sazby

Úrokové sazby u hypoték klesaly prakticky celý loňský rok. V lednu 2014 byla průměrná sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu 3,08 procenta, v listopadu na rekordním minimu 2,44 procenta. Hypoteční banka podle Sadila potvrdila pozici hypoteční jedničky na českém trhu, když loni poskytla hypotéky za 43 miliard korun. Hypoteční banka je součástí finanční Skupiny ČSOB a Skupiny KBC.

Letošní rok by se od předchozího podle Sadila neměl příliš lišit. „Úrokové sazby budou stále nízké a trh je stabilní,“ uvedl. Za celý předloňský rok banky v Česku loni poskytly občanům 92600 hypotečních úvěrů za rekordních 149,3 miliardy korun. Meziroční růst objemu nově poskytnutých úvěrů dosáhl téměř 23 procent. Za tři čtvrtletí loni podle statistik ministerstva pro místní rozvoj poskytly banky občanům 63613 hypotečních úvěrů za celkem 105,2 miliardy korun. To byl meziroční pokles objemu nově poskytnutých úvěrů o zhruba čtyři procenta.