Sazby hypoték spadly na dno, je možné čekat růst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Sazby hypoték klesly z dlouhodobého pohledu na své dno a dá se očekávat, že nyní naopak porostou. Zdražování hypoték ale bude pozvolné, domnívá se výkonný ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Průměrná úroková sazba hypoték v Česku zůstala v červnu na květnové hodnotě 2,05 procenta, uvádí Fincetrum Hypoindex. Poprvé po 16 měsících nepřetržitých poklesů se tak nesnížila.

Dvě z trojice největších bank Komerční a Hypotéční banka už v červnu hypotéky zdražily a podle Patáka se tak dá očekávat, že ostatní banky je budou následovat. Zvýšení úrokových sazeb ovšem bude jen mírné.

„Ostrý konkurenční boj sice bankám nedovolí zdražit o více než 0,1 až 0,3 procenta, ale i tak lze říct, že levnější hypotéky, než jsou dnes, už v dohledné době nebudou,“ popsal. Hypotéky ale zůstávají stále velice levné. „V minulosti jsme se pohybovali i na úrovni čtyř až šest procent,“ připomněl Paták.

Velmi mírný růst je pravděpodobný i podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy, úplně ale nevylučuje ani mírní pokles.

Rekordní počet i objem hypoték

„Z dlouhodobého pohledu se v této době nachází průměrná výše sazeb hypoték na svém dně. To ovšem neznamená, že v příštích měsících nemůže ještě mírně klesnout, byť pravděpodobnější už je její pozvolný, velmi mírný růst,“ popsal.

Podle údajů Fincentrum Hypoindexu byl počet hypoték v červnu rekordní. Uzavřeno bylo 10 794 hypotéčních úvěrů. Ve srovnání s květnem o 1 717 více.

Historicky nejvyšší byl i celkový objem hypoték, který dosáhl 19,747 miliardy korun. Úroková sazba byla v červnu na nejnižší hodnotě od roku 2003, kdy index vývoj cen hypoték sleduje. Nejvyšší byla v srpnu 2008, kdy dosáhla 5,82 procenta.