Sberbank chystá v Česku úvěrovou expanzi, navýšila kapitál o dvě miliardy

Sberbank (Profimedia.cz)

Sberbank (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Česká filiálka největšího ruského peněžního domu Sberbank získala přes dvě miliardy korun pro úvěrovou expanzi na tuzemském trhu. Celou částku poskytl bance formou podřízeného dluhu na osm let její jediný akcionář, jímž je Sberbank Europe AG.

Sberbank CZ přijetím 77 milionů eur (přes dvě miliardy korun) navýší svůj kapitál pro krytí rizik. „V souladu s naší strategií to umožní další rozvoj na českém bankovním trhu. Akcionář tímto krokem jednoznačně demonstruje svou podporu Sberbank CZ jako dceřiné banky,“ uvedl šéf české Sberbank Vladimír Šolc.

Podřízený dluh patří v bankovnictví ke standardním metodám, jimiž majoritní akcionář umožňuje rozvoj dceřiné společnosti a zlepšuje její rizikový profil. Transakci, která podléhá schválení dohledového orgánu, již odsouhlasila Česká národní banka.

Bilanční suma Sberbank CZ přesáhla k 30. září 65 miliard korun, pohledávky za klienty činily téměř 49 miliard a vklady 48 miliard korun. Banka v letošním roce posiluje své pozice na trhu, stejnou ambici má také pro následující období.

Akvizice východoevropské divize Volksbank skončila u soudu
Sberbank zažalovala rakouskou finanční skupinu Volksbanken kvůli sporu o hodnotu její východoevropské divize, kterou ruská banka loni koupila včetně české dceřiné firmy Volksbank CZ za 505 milionů eur (13,8 miliardy Kč) a proti původně dohodnuté ceně dostala slevu 80 milionů eur (2,2 miliardy Kč). Od té doby si ale stěžuje na kvalitu převzatých aktiv. Sberbank proto podala na rakouskou skupinu žalobu u mezinárodního arbitrážního soudu.

Ruská Sberbank je podle tržní hodnoty třetí největší bankou v Evropě. Předloni se dohodla s rakouským ústavem Österreichische Volksbanken na převzetí jeho východoevropské divize Volksbanken International, jejíž součástí byla i česká Volksbank CZ. Akvizici dokončila v loňském roce a letos se Volksbank CZ přejmenovala na Sberbank CZ.

Sberbank má v Česku ambiciózní plány. Zachrání ruský kapitál tuzemské exportéry?