Sberbank odejde z Evropy. Dceřinkám rychle dochází hotovost

Sberbank v Česku zavřela své pobočky už 25. února

Sberbank v Česku zavřela své pobočky už 25. února Zdroj: Blesk.cz - Jan Zázvorka

Největší ruská banka Sberbank úplně odejde z evropského trhu. Banka to odůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Rozhodnutí se netýká provozu banky ve Švýcarsku. Banka uvedla, že již není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností, ale úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou dostatečné k tomu, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům. Zároveň oznámila, že loni zvýšila čistý zisk o 64 procent na rekordních 1,25 bilionu rublů (264,5 miliardy korun). 

Před insolvencí banky varovala v pondělí Evropská centrální banka. Podle ní se Sberbank Europe nyní potýká s výrazně horší likviditou kvůli dopadům sankcí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. ECB také nařídila rakouskému finančímu regulátorovi, aby společnosti Sberbank Europe zakázal veškeré obchodní aktivity v zemi.

Sberbank Europe má dceřiné společnosti také v České republice, Maďarsku, Srbsku a Bosně, které nespadají pod jurisdikci ECB. Česká národní banka v pondělí zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ.

Sberbank při oznámení hospodářských výsledků také uvedla, že kvůli západním sankcím ztratila v letošním první čtvrtletí kontrolu nad svou evropskou divizí. Sberbank hodlá prodat některé své dceřiné společnosti v Evropě s celkovými aktivy 7,3 miliardy eur (186,2 miliardy korun), aby se mohla zaměřit na jiné trhy.

Video placeholde
Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank? • Videohub

 

Bezprecedentní kroky západních zemí, které mají izolovat ruskou ekonomiku a finanční systém kvůli ruské invazi na Ukrajinu, zahrnují i sankce vůči ruské centrální bance a vyloučení některých bank z globálního platebního systému SWIFT. Tento postih dopadl na finanční ústavy VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Sberbank mezi nimi není.