Sberbank pomůže exportérům i na mimoruských trzích

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Ruská bankovní jednička Sberbank chce dlouhodobě na všech trzích, kde působí, propojovat služby pro své klienty. Její přítomnost ve 22 zemích tak může pomoci i českým exportérům.

„Myšlenka vytvořit platformu, propojit a podpořit byznys mezi zeměmi naší přítomnosti vznikla před třemi lety. Dnes vidíme, že jsme se vydali správnou cestou, hodnota naších crossborderových (přeshraničních) obchodů přesahuje deset miliard dolarů,“ uvedl pro deník E15 Sergej Gorkov, místopředseda představenstva a šéf zahraničního byznysu Sberbanky.

Zájem českých exportérů se nesoustředí jen na Rusko. „Exportéry jsme připraveni podpořit třeba v Turecku prostřednictvím tamní DenizBank,“ řekl Gorkov. Deniz bank je pátou největší soukromou bankou a osmou celkově největší na rychle rostoucím tureckém trhu. Sberbank je nyní přítomna ve více než 20 zemích světa. Podle Gorkova se model osvědčil i v euroasijském prostoru a Sberbank Europe nyní dělá byznys v Bělorusku, Kazachstánu, Azerbajdžánu či Turecku.

Turecko prochází velkou industrializací, rozvíjí se strojírenství, obor kde Češi stále patří ke světové špičce. Ten také převažuje v současném českém vývozu do Turecka, které patří do prioritních zemí státní exportní strategie. Loni česko-turecká obchodní výměna dosáhla historického maxima a přesáhla úroveň 70 miliard korun a má nadále růst. „Turecko je velmi zajímavý a rychle rozvíjející se trh, žije tam 79 milionů lidí a každý rok se počet obyvatel zvyšuje. Navíc je organickým trhem s velkým potenciálem pro české exportéry“ upřesnil Gorkov.

Potenciál rozvoje obchodních vztahů s Tureckem potvrzují i závěry Hospodářské komise mezi zeměmi, které na jaře spolupředsedal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Podle ministra se se svým protějškem místopředsedou vlády Turecka Ali Babacanemsem shodli, že by česko-turecká obchodní relace za společné podpory mohla v roce 2017 vyšplhat na 130 miliard korun.

V evropské síti Sberbank mezi nejvýznamnější tzv. crossborderové transakce patří loňská půjčka slovenské energetické jedničce Slovenské elektrárne ve výši téměř 24 miliard korun, na kterém se podílela i česká Sberbank společně se slovenskou pobočkou a ruskou centrálou. Další významným kontraktem bankovní skupiny je půjčka chorvatskému výrobci potravin Agrokor ve výši 16,5 miliardy korun.

„Nejinovativnější banka roku 2014“.