Sberbank přeskupuje síly v Evropě, chce opustit některé menší země

Sberbank

Sberbank Zdroj: CTK

Největší ruská banka Sberbank plánuje odchod z některých malých evropských zemí. Podle ruského serveru Sputniknews.com to oznámil její šéf German Gref. České republiky se plán údajně netýká. Banka tvrdí, že tuzemský trh je pro ni stále prioritní.

„Jsme v konečné fázi reformy našeho týmu v Evropě. A je pravděpodobné, že opustíme některé malé země,“ citoval Sputnik vyjádření Germana Grefa.

Ruský finanční dům působí v deseti zemích střední a východní Evropy. Kromě Německa a Ukrajiny se jedná právě o menší trhy. Jde o státy bývalé Jugoslávie, dále Česko, Maďarsko, Slovensko a Rakousko.

Mluvčí Sberbank CZ Hana Drápalová možný odchod z tuzemského trhu popřela. Uvedla, že pro mateřskou firmu je Česká republika prioritní zemí. „Tato strategie zůstává stejná,“ doplnila pro E15.cz Drápalová. Podle ní je česká Sberbank největší bankou v evropské skupině.

Slovenské zastoupení koupila Penta

Sberbank se potýká s dopadem západních sankcí a ekonomickou recesí. Za loňské první pololetí jí propadl zisk o polovinu na 85,2 miliardy rublů (přes 28 miliard korun), ve třetím čtvrtletí pak pokles zisku zpomalil na osm procent. Ruská skupina kvůli zhoršování výsledků již loni v květnu oznámila, že přehodnocuje strategii v Evropě a zvažuje několik scénářů.

Banka již výprodej evropských aktiv nedávno zahájila. Loni v prosinci se totiž dohodla s investiční skupinou Penta na prodeji 99,5 procenta akcií ve Sberbank Slovensko. Dokončení transakce je ještě podmíněno souhlasem slovenského antimonopolního úřadu a Evropské centrální banky. Zbývajících zhruba půl procenta akcií vlastní drobní akcionáři.

Sberbank do střední a východní Evropy, včetně České republiky, ve větší míře pronikla v roce 2012, kdy ovládla rakouskou finanční společnost Volksbank International. Své operace v regionu řídí přes společnost Sberbank Europe se sídlem ve Vídni.

Dvě procenta českého trhu

Sberbank Europe má celkem 288 bankovních poboček a kolem pěti tisíc zaměstnanců. V Česku skrze dceřinou společnost Sberbank CZ provozuje 29 filiálek a zaměstnává přes osm stovek lidí. Dosud se jí podařilo obsadit na tuzemském trhu zhruba dvouprocentní podíl, přičemž počet klientů dosáhl sto tisíc.

Po vysoce ziskovém roce 2014 loni Sberbank CZ za prvních devět měsíců prodělala 3,4 milionu korun. Jedním z důvodů je prohraný soudní spor o náhradu škody za 130 milionů korun u případu z roku 2006, který zbyl po Volksbank. Letos v únoru česká Sberbank přestěhovala svou centrálu do nové administrativní budovy Aviatica v pražském areálu Waltrovka.

Skupina Sberbank je největší bankou v Rusku, kde má kolem 17 tisíc poboček. Celkem působí ve 22 zemích. Většinovým akcionářem je Ruská národní banka, která vlastní 50procentní podíl plus jednu akcii. Zbytek mají ruští i zahraniční investoři.