Sberbank vrhne na trh miliardový balík půjček. Na své si přijdou vymahači

Nominální hodnota nabízených půjček po padlé Sberbank předběžně činí 2,5 miliardy korun, ale nemusí to být konečná částka.

Nominální hodnota nabízených půjček po padlé Sberbank předběžně činí 2,5 miliardy korun, ale nemusí to být konečná částka. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Padlá Sberbank nabídne trhu další velkou porci úvěrů. Tentokrát těch, které se příliš nepovedly a dlužníci jsou v prodlení se splátkami. Balík takzvaných klasifikovaných úvěrů bude čítat půjčky v řádu až několika miliard korun. Výtěžek bude ovšem podle poradců dramaticky odlišný od nominální hodnoty půjček, potenciálně velmi riziková aktiva zřejmě skončí v majetku velkých domácích hráčů z řad nebankovního byznysu. 

„V tuto chvíli finalizujeme přípravu nabídky na prodej zbytku úvěrového portfolia a ostatních aktiv Sberbank CZ, která nejsou součástí kupní smlouvy uzavřené s Českou spořitelnou. Součástí tohoto balíčku budou hlavně klasifikované úvěry,“ uvádí insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Škála potenciálních kupců má být široká. „Plánujeme balíček nabídnout ostatním bankám i nebankovním společnostem během následujících týdnů,“ dodává Lužová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!