Sdílená síť bankomatů se rozrůstá. K Monetě a Komerčce se přidala Air Bank a UniCredit Bank

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pobočka Airbank ve Vodičkově ulici
Banka
3
Fotogalerie

Ke sdílené síti bankomatů Komerční banky a Moneta Money Bank se nově připojili  také dvojice Air Bank a UniCredit Bank. Hlavním cílem je podle vyjádření zmíněných bank především zvýšení dostupnosti bankomatů a větší příklon k udržitelnému rozvoji. Spojení zatím funguje jen pro výběry hotovosti, ne pro vklady.

Právě udržitelnost je jedním ze stěžejních bodů celého projektu. Kromě sdílení bankomatů a menší spotřeby energie, chtějí zúčastněné banky pracovat i na regulaci počtu bankomatů. „Omezíme bankomaty v lokalitách, kde jich je celá řada. A naopak umístíme bankomaty do míst, kde klientům chybějí a ekonomicky to dosud nebylo smysluplné,“ říká Jakub Dusílek, generální ředitel UniCredit Bank.

K dalším výhodám projektu patří i fakt, že klienti Komerční banky, Monety, Air Bank i UniCredit Bank budou moci ve všech sdílených bankomatech vybírat hotovost za stejných podmínek jako z bankomatů své vlastní banky.

Sdílená síť bankomatů funguje od června minulého roku, kdy se spojily Komerční banka a Moneta Money Bank.

V České republice je v současné chvíli 5547 bankomatů a počet výběrů z nich loni v září meziročně klesl zhruba o dva miliony. Objem výběrů z nich však meziročně stoupl o sedm miliard na celkových 228 miliard korun.

Banka Air Bank spadá do skupiny PPF. Loni v květnu mělo dojít ke spojení s Monetou, z toho však sešlo. Hlavními důvody byly tehdy podle obou stran negativní vývoj ekonomiky či změny požadavků ČNB na kapitálovou vybavenost bank. Kupní cena Air Bank byla stanovena v prosinci roku 2021, a to na 25,9 miliardy korun.

UniCredit Bank, která na na český trh vstoupila v listopadu 2007, loni za tři čtvrtletí vykázala zisk 6,62 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 26 procent. Bance se meziročně zvýšil i objem vkladů o 14,7 procenta na 514 miliard korun a také objem poskytnutých úvěrů, který vzrostl o 12 procent na 522 miliard korun.

Z(a)tracená čísla, 16. díl – Pád cen bytů

Video placeholde
• Videohub