Šéf Bundesbank nechce řešit krizi eurozóny tisknutím nových peněz

Weidmann se svých dvaačtyřiceti letech stane nejmladším šéfem Bundesbanky

Weidmann se svých dvaačtyřiceti letech stane nejmladším šéfem Bundesbanky Zdroj: CTK/AP

Tisknutí nových peněz není řešením krize v eurozóně. Uvedl to člen rady Evropské centrální banky a šéf německé centrální banky Deutsche Bundesbank Jens Weidmann. Potvrdil tak svůj negativní postoj k možnosti, že by ECB v rámci podpory hospodářského růstu začala podobně jako centrální banky v USA a Japonsku nakupovat dluhopisy.

Možnost zahájení nákupů dluhopisů minulý týden nastínil hlavní ekonom ECB Peter Praet. V úterý banku k nákupům dluhopisů vyzvala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Viceprezident ECB Vitor Constancio uvedl, že banka o možnosti nákupů dluhopisů diskutovala, ale nezahájila v tomto směru žádné technické přípravy. Dodal však, že tato možnost stále zůstává otevřená.

Hospodářský růst v eurozóně ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí činil 0,3 procenta, což znamenalo konec hospodářské recese. ECB se tento měsíc rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením své základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum 0,25 procenta.

Neomezená likvidita

„Snížili jsme úrokové sazby a nabídli bankám neomezenou likviditu. Žádná snadná a rychlá cesta z krize však neexistuje. Tisknutí peněz rozhodně není cestou k jejímu vyřešení. Potrvá ještě roky, než budou příčiny krize odstraněny,“ uvedl Weidmann v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit.

Za krizí v eurozóně podle Weidmanna stojí nedostatečná konkurenceschopnost některých členských zemí, vysoké vládní dluhy a problémové bankovní systémy. „Tyto potíže mohou vyřešit pouze politici, ne centrální banka,“ prohlásil Weidmann.