Šejkové zvažují koupi podílu v britské RBS

Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland Zdroj: profimedia.cz

Abú Dhabi zvažuje investici v objemu deseti miliard liber do britské Royal Bank of Scotland (RBS). Má jít o součást větší operace, která by umožnila britské vládě zbavit se po letech podílu v tomto finančním domě. Investice do RBS je součástí dlouhotrvajících vyjednávání britské vlády s potenciálními zájemci o RBS a Lloyds, dvě velké britské banky znárodněné v průběhu finanční krize.

Námluvy se v pravidelných intervalech konají již tři roky, informoval deník Financial Times. Lidé jim blízcí uvedli, že šejk Mansúr, s podporou dalších investorů z Abú Dhabi a Blízkého východu dal najevo zájem o část vládního podílu v RBS.

Šejk Mansúr je ve Velké Británii velmi známá postava, před časem koupil a pozvedl fotbalový klub Manchester City.
Jednání pořádá britské ministerstvo financí a jeho oddělení pro finanční investice ve Velké Británii, které spravují akcie RBS a Lloyds. Šejku Mansúrovi radí britská bankéřka Amanda Staveley, která získala do svého fondu peníze dalších investorů a bude investovat se šejkem.

Vývoj ceny akcií RBSVývoj ceny akcií RBS | bloomberg

Mansúr a jeho partneři by mohli investovat až pět miliard liber (až 14procentní podíl v celé RBS), dalších pět miliard liber by bylo formou podmíněného kapitálu (contingent capital). Ten by vznikl přeměnou dluhu na akcie za předem stanovených podmínek. Takový obchod by však čelil řadě obtíží především kvůli komplexnosti kapitálové struktury RBS a podmínkám státní pomoci, které britská vláda vyjednala s Evropskou komisí.

Akcie RBS reagovaly na zprávy o možné investici z Perského zálivu úterním posílením o tři procenta na 28,77 pencí za kus, včera stagnovaly. I v případě úspěšného konce rozhovorů skončí transakce až v příštím roce.

Britské ministerstvo financí nadále tvrdí, že prodej povolí pouze v případě maximálního výnosu pro britské daňové poplatníky. Problémem je nepoměr mezi aktuální cenou akcií a průměrnou cenou, kterou zaplatila vláda – 50 pencí za kus.