Singer: Intervence v uplynulých letech podpořily růst ekonomiky

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Režim devizových intervencí přispěl loni k růstu tuzemské ekonomiky o 0,3 procentního bodu a v roce 2014 o 1,2 procentního bodu. Ve svém blogu to uvedl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Loni ekonomika stoupla o 4,3 procenta a předloni o 1,9 procenta.

„Efekty kurzového závazku se na růstu reálného HDP v roce 2014 spolupodílely zhruba dvěma třetinami. Jejich vliv v roce 2015 slábne, ale stále pozitivně přispívají k růstu české ekonomiky,“ uvedl Singer. Upozornil, že od vyhlášení kurzového závazku uplynulo už více než 30 měsíců.

Bankovní rada ČNB zahájila devizové intervence v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Inflace se od té doby stále nachází pod dvouprocentním cílem centrální banky. Rada proto na počátku května uvedla, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

Na základě dalšího vývoje ekonomických veličin včetně inflace pak guvernér dále uvedl, že hodnocení budoucího ekonomického vývoje bankovní radou ČNB bylo v době, kdy rozhodla o využití kurzového závazku, zřetelně realističtější než očekávání jejich kritiků.

„Je patrné, že uvolňování měnové politiky vede v české ekonomice k učebnicovým efektům v hospodářském růstu i inflaci. Nejsme tedy mezi ekonomikami žádnou výjimkou a naopak, pokusíme-li se výjimkovat potřebu uvolněnějších makroekonomických politik a čekat na zázrak, doplatíme na to,“ uvedl.