Singer v hodnocení Global Finance obstál, porazil i Tricheta

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: mediafax

Miroslav Singer si v roli guvernéra České národní banky nevede vůbec špatně. Tedy minimálně podle časopisu Global Finance, který ho v pravidelném hodnocení centrálních bankéřů celého světa ohodnotil dvojkou (přesněji „béčkem“ podle amerického školního hodnocení). Porotce přesvědčil více než třeba vládce Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet nebo šéf Fedu Ben Bernanke.

Na evropském kontinentě si lepší známku než Singer vysloužil jen švédský guvernér Stefan Ingves s „B+“. Čisté „béčko“ dostala většina evropských centrálních bankéřů. Ze zemí eurozóny byl ale hodnocen jen šéf Evropské centrální banky. Jean-Claude Trichet si letos za kormidlování měnové politiky eurozóny vysloužil známku „B-“, zatímco loni se mohl chlubit nejlepším vysvědčením, známkou „A“. „Céčko“ v rámci Evropy dostal jen maďarský guvernér András Simor.

S nepříliš lichotivou známkou „C“ ani letos nepřesvědčil šéf amerického Fedu Ben Bernanke. „Céčko“ si drží od loňska. Vůbec nejhorší známku „D“ si vysloužil guvernér argentinské centrální banky. Nejlépe naopak ze srovnání vyšli guvernéři centrálních bank v Austrálii, Malajsii, na Filipínách, Taiwanu, v Libanonu a Izraeli.

Hodnocení vybraných centrálních bankéřů

Země Guvernér Hodnocení 2011 Hodnocení 2010
Austrálie Glenn Stevens A A
Izrael Stanley Fischer A A
Česko Miroslav Singer B -nehodnocen-
Polsko Marek Belka B -nehodnocen-
Rusko Sergej Ignatěv B B
Eurozóna Jean-Claude Trichet B- A
USA Ben Bernanke C C
Japonsko Masaaki Shirakawa C C
Argentina Mercedes Marcó del Pont D D
Zdroj: Global Finance

Tůma se v roce 2008 dostal mezi "TOP 7"

Global Finance hodnotí činnost šéfů národních bank každoročně. Podle vydavatele časopisu Josepha Giarraputa porotce nejvíc zajímá odhodlání guvernérů postavit se proti politickým zásahům. „Dále pak jejich úsilí o ovlivnění vlády v rámci témat jako jsou výdaje, otevřenost ekonomiky vůči zahraničním investicím a finančním službám.“

Činnost Singera hodnotil magazín poprvé. Loni bylo podle autorů analýzy „příliš brzy na hodnocení“, protože do funkce guvernéra nastoupil až v červnu 2010. Singerova předchůdce v čele ČNB Zdeňka Tůmu zařadil Global Finance mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů světa za rok 2008. Měsíčník tehdy ocenil Tůmovu reakci na hrozící zpomalení ekonomiky a to, že v srpnu 2008 začal snižovat úrokové sazby.