Situace na trhu umenšila zisk Moneta Money Bank

Moneta Money Bank nová pobočka

Moneta Money Bank nová pobočka Zdroj: Moneta Money Bank

Moneta Money Bank nová pobočka
Moneta Money Bank nová pobočka
Moneta pobočka
Moneta. Pobočky GE Money Bank mění tvář
5
Fotogalerie

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí klesl meziročně o zhruba čtyři procenta na 1,04 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o devět procent na 2,5 miliardy. Provozní náklady meziročně mírně klesly na 1,152 miliardy. Banka také oznámila, že dosáhla úplného oddělení od korporace GE, a to s devítiměsíčním předstihem oproti plánu.

Pokles provozních výnosů byl podle Monety způsoben cenovým vývojem na trhu. Vedení banky ale zvýšilo své očekávání čistého konsolidovaného zisku za rok 2017 na 3,5 miliardy korun.

Hrubé výkonné úvěry vzrostly meziročně o 5,7 procenta. Balance segmentu hypotečních úvěrů meziročně stoupla o 8,7 procenta. Čistá úroková marže poklesla na 5,1 procenta. Objem čistých výnosů z poplatků klesl o sedm procent na 458 milionů korun, především kvůli propadu v servisních poplatcích. Výnos z pojištění stoupl o 17 procent.

Moneta Money Bank do loňského května působila pod názvem GE Money Bank. Skupina General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank loni na podzim a nyní se zaměřuje primárně na průmyslovou činnost.