Situace stavebních firem a papíren je kritická, říká šéfka pojišťovny pohledávek Atradius

Rizikovým sektorem je podle pojišťoven pohledávek stavebnictví. (ilustrační foto)

Rizikovým sektorem je podle pojišťoven pohledávek stavebnictví. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Platební morálka na českém domácím i exportním trhu se podle průzkumu Atradius Barometr zhoršuje, říká ředitelka tuzemské části pojišťovny pohledávek Atradius Markéta Stržínková.
Problémy se očekávají rovněž v papírenství. (ilustrační foto)
Nedostatek zakázek ve strojíreství je dalším faktorem, který pojistitelé pohledávek bedlivě sledují. (ilustrační foto)
Za většími výplatami pojištění pohledávek je mimo jiné i aktivita Daňové Kobry.
5
Fotogalerie

Více než třetina faktur se v Česku  zaplatí až po lhůtě splatnosti. Pojišťovny pohledávek proto bedlivě sledují odvětví, kde hrozí největší problémy. Mezi nejrizikovější patří stavební podniky nebo papírny, říká Markéta Stržínková, šéfka tuzemské části pojišťovny Atradius.  

Pojišťovny pohledávek vyplácí firmám čím dál víc peněz. Hrozí například zvýšení pojistného?

Průměrná cena pojištění v posledních třech letech poklesla o přibližně pět procentních bodů a je výrazně pod úrovní toho, kde by se měla pohybovat. Čekáme, že se trh stabilizuje a ceny například pro odvětví spotřebního zboží, IT nebo strojírenství porostou o desítky procent.

Je dění na trhu předzvěstí nějakých větších problémů v ekonomice, nebo je to jen shoda náhod?

V loňském roce jsme se setkali s řadou větších insolvencí v oblasti strojírenství nebo spotřebního zboží. Strojírenství se všeobecně potýká s nedostatkem zakázek. Firmy často pod vidinou atraktivní zakázky jdou do vyššího rizika.

Z teritoriálního hlediska je velmi problematické Turecko, významný partner Rusko se dlouhodobě potýká s recesí. Je zřejmé, že i české firmy, které po uvalení embarga na obchody s ruskými podniky obdržely výjimku a pokračovaly v obchodování, mají velké potíže.

Jaký vliv má na váš trh stát, například aktivita Daňové Kobry?

Zvýšená snaha státu postihovat daňové podvody je zřejmá v posledních třech letech v regionu celé východní Evropy. Jak pro analytiky pojišťovny, tak i pro dlouhodobé obchodní partnery je velmi těžké vystopovat a identifikovat, kde v dodavatelském řetězci problém nastane a dojde k zásahu finančního úřadu.

V řadě případů se z hlediska platební morálky a finanční síly jednalo o silné společnosti. Lze očekávat mimo jiné velké zásahy finančních úřadů v sektoru pohonných hmot, spotřebního zboží respektive tabáku, a to nejen pouze v rámci České republiky, ale i u přeshraničních transakcí v rámci východní Evropy.

Mění se platební morálka? Jsou rizikové sektory?

Platební morálka na českém domácím i exportním trhu se podle průzkumu Atradius Barometr zhoršuje. Téměř sedmatřicet procent plateb faktur bylo v letech 2015/2016 hrazeno odběrateli po sjednané splatnosti. Nejkritičtějšími zůstávají obory stavebnictví, papírenský průmysl a polygrafie.

Více o dopadech aktivity Daňové Kobry na byznys s pojištěním pohledávek čtěte v pátečním vydání deníku E15.