Škody na majetku loni vzrostly téměř o třetinu, také kvůli orkánu Herwart

Českem se přehnal orkán Xanthos.

Českem se přehnal orkán Xanthos. Zdroj: HZS MSK / Blesk

Tuzemské pojišťovny v roce 2017 řešily téměř 28 tisíc pojistných událostí z pojištění majetku, což proti předloňskému roku představovalo nárůst o 31 procent. Toto výrazné zvýšení jde na vrub především škodám způsobeným vichřicemi. Vyplývá to z pravidelných statistik České asociace pojišťoven.

"Uplynulý rok byl z pohledu živelných katastrof příznivý, a to až do příchodu orkánu Herwart ke konci října. Především proto nakonec lidé za celý rok nejčastěji hlásili škody způsobené vichřicí, kde průměrné odškodnění dosahovalo 27 tisíc korun," uvedl analytik asociace Jaroslav Urban. Loni bylo nahlášeno přes 68 tisíc těchto škod v celkovém objemu 1,836 miliardy korun. To znamenalo meziroční růst počtu větrných škod o 621 procent a jejich finančního objemu dokonce o 776 procent.

V žebříčku pojištěných následků větrných smrští se Herwart umístil na druhém místě po orkánu Kyrill z roku 2007. Po něm pojišťovny vyplatily přes 2,2 miliardy korun za téměř 77 tisíc pojistných událostí. Orkán Herwart se v žebříčku všech živelních katastrof, které pojistitelé řešili od roku 2002, umisťuje na 11. místě, následován vichřicí Emma z roku 2008.

Druhou nejčastěji se vyskytující skupinou škod majetkového pojištění jsou vodovodní škody, kde v roce 2017 podobně jako předloni došlo k 46 tisíc pojistných událostí za celkem jednu miliardu korun. Průměrná taková škoda vzniklá například jako důsledek prasklého přívodu vody a následného vytopení sousedů tak dosahuje asi 23 tisíc korun, dodal Urban.

Třetí nejčastější hrozbou v majetkovém pojištění je riziko krádeže, kde pojistitelé řešili celkem téměř 16 tisíc pojistných událostí v celkové hodnotě 323 milionů korun. Průměrná škoda z jedné krádeže přesahuje 20 tisíc korun a proti roku 2016 se navýšila o 21 procenta.

Z pohledu výše nastalé škody byly v roce 2017 nejničivější požáry. Pojišťovny jich sice musely likvidovat jen 5400, ale celková škoda dosáhla téměř 2,5 miliardy korun. To odpovídá průměrné náhradě poškozeným 459 tisíc korun.