Skupina Generali hlásí v Česku mírný pokles výběru pojistného

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pojišťovací skupina Generali vybrala v ČR v roce 2015 na pojistném 1,8 miliardy eur (téměř 50 miliard korun), což je o tři procena méně než předloni. ČR představuje pro skupinu nejdůležitější trh v regionu střední a východní Evropy (CEE). Působí zde hlavně prostřednictvím České pojišťovny a Generali a zaujímá vedoucí postavení s tržním podílem 31,4 procenta.

Celkem skupina Generali v deseti zemích střední a východní Evropy vybrala na pojistném 3,37 miliardy eur (92,5 miliardy korun), čímž se podílela pěti procenty na celkovém předepsaném pojistném skupiny.

Skupině Generali CEE se dařilo v pojištění majetku a úrazového pojištění, kde jí hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 1,3 procenta na 1,884 miliardy eur, a to zejména díky pojištění motorových vozidel (růst o 2,6 procenta). Také úrazové a zdravotní pojištění vykázalo výrazný růst (o 3,6 procenta).

„Nadále těžíme ze své silné regionální pozice v oblasti pojištění majetku a úrazového pojištění, což je zcela v souladu se strategií skupiny prosazovat zejména tento typ pojištění,“ komentovala čísla generální ředitel Generali CEE Luciano Cirina.

Téměř 90 procent obchodních aktivit skupiny v regionu střední a východní Evropy se odehrává na pěti trzích, a to v ČR, v Polsku, Maďarsku, na Slovensku a v Srbsku a Černé Hoře. Rumunsko, Slovinsko, Bulharsko a Chorvatsko se podílejí na celkovém hrubém předepsaném pojistném přibližně deseti procenty.

Jeden z největších světových pojistitelů

Skupina Generali je jedním z největších světových pojistitelů s předepsaným pojistným v roce 2014 přesahujícím 70 miliard eur. Se 65 milióny klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy.

Skupina PPF prodala svůj zbývající 24procentní podíl v Generali PPF Holdingu italské společnosti Assicurazioni Generali letos v lednu. Získáním plného vlastnictví změnila holdingová společnost název na Generali CEE Holding.