Skupina Wüstenrot loni vydělala o 19 procent více

 Wüstenrot

Wüstenrot Zdroj: Profimedia.cz

Finanční skupině Wüstenrot, která v Česku nabízí stavební spoření a hypoteční úvěry, stoupl v roce 2016 meziročně čistý zisk o 19 procent na 405 milionů Kč. Aktiva skupiny vzrostla o čtyři procenta na 67,5 miliardy korun. Na tiskové konferenci to řekl předseda představenstva skupiny Lars Kohler. Cílem pro letošek je podle něj udržení finančních výsledků loňského roku.

"Mimořádné výsledky jsou důsledkem oživení českého trhu," uvedl Kohler. Wüstenrot - stavební spořitelna hospodařila loni se ziskem 215 milionů korun, což je meziroční zvýšení o 131 procent. Počet uzavřených smluv o stavebním spoření narostl o více než 24 procent. Hypotečních úvěrů poskytla hypoteční banka Wüstenrot za téměř sedm miliard korun, čímž dosáhla svého rekordního výsledku. Hlavním trendem je růst průměrné hypotéky.

Stavební spoření je podle Kohlera využíváno nejen jako spořicí, ale i úvěrový produkt. Stavební spořitelna Wüstenrot poskytla v loňském roce přes 7000 úvěrů na bydlení za celkem 2,4 miliardy korun. Objemu nových smluv stoupl o 12,5 o procenta. "U oblasti překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření rosteme rychleji než trh," doplnil člen představenstva skupiny Kurt Scheuermann.

Wüstenrot je finanční skupinou, která se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Portfolio Wüstenrotu zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Pojišťovací část skupiny přešla pod pojišťovnu Allianz, prodej byl završen počátkem roku 2016.