Skupině Natland výrazně vzrostl zisk. Na trh si jde pro stovky milionů

Tomáš Raška ze skupiny Natland

Tomáš Raška ze skupiny Natland Zdroj: Michael Tomes/E15

Šéf skupiny Natland Tomáš Raška
Tomáš Raška ze skupiny Natland
Vizualizace developerského projektu investiční skupiny Natland
Vizualizace developerského projektu investiční skupiny Natland v Lipencích u Prahy.
5
Fotogalerie

Investiční společnost Natland Group loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 120 milionů korun s meziročním růstem 21 procent. O více než třetinu stoupla i reálná hodnota majetkových účastí na 1,15 miliard korun a celkové tržby činily 1,4 miliard korun. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Největšími transakcemi firmy za loňský rok byly prodeje polovičního podílu v karlovarském golfovém resortu a většinového podílu v investiční firmě Avant. „V roce 2017 jsme zpřísnili dosavadní pravidla pro tvorbu rezerv a opravných položek k pohledávkám s ohledem na naše očekávání situace na trhu. Nebýt této úpravy, zisk by byl ještě o 15 procent vyšší,“ uvedl partner skupiny zodpovědný za finanční řízení David Manych.

Mezi aktuální projekty Natlandu patří výstavba developerského projektu Lipenský park a Bubeneč Gardens. Chystaným menším projektem je rezidence Na Viktorce na pražském Žižkově. Firma pracuje také na restrukturalizaci skupiny PSJ.

„Příležitostí je tolik, že vydáme dluhopisy a první tranše bude v objemu 100 milionů korun. Završili jsme i přijetí našeho fondu na burzu a máme připravenou emisi investičních akcií také v objemu 100 milionů korun. Celkem chceme na trhu získat až 400 milionů korun,“ sdělil Manych.

Natland Group se soustředí především na oblast nemovitostí, financí a moderních technologií. Patří mezi rezidenční developery a věnuje se také řešení problémových aktiv. Společnost založil Tomáš Raška v roce 2002.